Afbeelding
Reinout van den Bergh, vormgeving Ferry Verheij.

IFFG lanceert beeld 2021

10 februari 2021 om 07:34 Kunst

GORINCHEM Nog tien weken tot aan het jaarlijks Internationaal FilmFestival Gorinchem (IFFG), dat deze editie plaatsvindt van 14 tot en met 18 april. Het team bereidt zich voor op on- en offline programmering, daar de huidige situatie hier nog om vraagt. Tijdens deze vijf dagen vertoont het IFFG actuele, wereld- en première films. Films van over de hele wereld met boeiende verhalen, inspirerende personages en urgente thema’s. Het complete programma van deze 5e editie wordt in maart bekend gemaakt.

Op dinsdag 9 februari lanceerde het IFFG het campagnebeeld van 2021. De foto werd gemaakt door fotograaf en curator van BredaPhoto Reinout van den Bergh. De foto uit zijn net verschenen boek c.q. project Eboundja sprak direct tot de verbeelding. ,,Het verhaal achter het krachtige beeld sluit aan bij het DNA van het IFFG”, aldus vormgever Ferry Verheij.

Fotograaf van den Bergh vertelt graag hoe hij tot dit idee kwam. ,,Aangezien ik sinds 1982 voor diverse ministeries en ontwikkelingsorganisaties en musea in de wereld foto- en filmprojecten heb vervaardigd, kwam bij mij het idee op om een autonoom project te starten naar de invloed van de Chinezen in de wereld.” Via contacten kwam hij terecht in Eboundja, een klein vissersdorpje aan de oceaan in Kameroen, waar Chinezen van plan waren een diepzeehaven te bouwen. De fotograaf volgde het dorp voor maar liefst zeven jaar om tot een succesvolle fotoserie te komen. ,,Het project Eboundja is een getuigenis van mijn vriendschap, tegen de achtergrond van Afrikaanse kracht, overlevingsdrang en ook misère en onrecht”, aldus een bevlogen Van den Bergh.

Op de foto zien we Marceline. Van den Bergh: ,,Ik liep over het strand van het dorp en zag haar weer op de rots liggen. Elke dag wachtte ze op haar vader André wanneer hij terugkwam met de visvangst van die dag. Ik stelde mijn camera op en wachtte op het moment dat een golf haar zou overspoelen. Dit had ik een paar dagen eerder uit de verte zien gebeuren en had haar gevraagd of ik dat een keer mocht vastleggen.”

De wereldse films die het IFFG toont tijdens het festival nemen je niet alleen mee naar de andere kant van de wereld. ,,Het zijn verhalen die je raken, die gaan over onrecht, identiteit, inclusiviteit, overleven en tradities” legt Verheij uit. ,,Het is belangrijk, om juist in deze tijd, verhalen van verschillende culturen met elkaar te blijven delen.”‘ Duik diep, ga ver, sta sterk’ is de boodschap die het IFFG mee wil geven aan de kijker.

Het Internationaal Filmfestival Gorinchem vindt plaats van 14 tot en met 18 april. Meer informatie via de website iffg.nl, daar kun je ook het complete interview met fotograaf Reinout van den Bergh lezen. De kaartverkoop start op 19 maart. Blijf op de hoogte van alle festival updates via de sociale mediakanalen van IFFG.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie