V.l.n.r. Roger van Boxtel, Lisette Colijn (directeur/conservator), Esther Franken (medewerker collectiebeheer)
V.l.n.r. Roger van Boxtel, Lisette Colijn (directeur/conservator), Esther Franken (medewerker collectiebeheer) Gorcums Museum

Gorcums museum ontvangt spontane schenking van Roger van Boxtel bij zijn vertrek uit Gorinchem

12 mei 2021 om 19:59 Kunst

GORINCHEM Geheel onverwacht ontving het Gorcums Museum drie schilderijen van de Gorcumse kunstenaar Ravenswaaij. Oud-minister Roger van Boxtel schonk de schilderijen aan het museum. Hij vertrekt uit Gorinchem en vindt dat de schilderijen thuishoren in Gorinchem.

Voor het Gorcums Museum zijn de schilderijen een mooie aanvulling op de collectie van de schilder H.A. (Hute) Ravenswaaij die in 1881 in Gorinchem is geboren. De schenking bestaat uit een schilderij in kleur van de Dalempoort en twee tekeningen in sepia. Medewerker collectiebeheer Esther Franken nam de kunstwerken tijdens het onverwachte bezoek in ontvangst. 

STOOMVRACHTBOOTJE Esther Franken: ,,We zijn heel blij met de nieuwe aanwinsten. De tekening met een afbeelding van het laden en lossen van een stoomvrachtbootje Buiten de Waterpoort is heel bijzonder. Zo’n herkenbaar beeld die de bedrijvigheid op deze locatie weergeeft, hadden wij nog niet in onze collectie”.

Dick van Zanten, wethouder cultuur bij de gemeente Gorinchem: ,,Heel bijzonder om te horen dat ons museum onverwacht is verrast met drie kunstwerken van Ravenswaaij. Mooi dat Van Boxtel bij zijn vertrek uit onze stad heeft besloten om de kunstwerken aan de stad te schenken. Zo kunnen vele anderen genieten van de kunstwerken van Ravenswaaij.”

Van Boxtel is al ruim 33 jaar een bekende inwoner van Gorinchem. Eind september 2020 ging van Boxtel met pensioen. Voor hem en zijn vrouw mede een reden om Gorinchem te verlaten en terug te verhuizen naar Amsterdam.

Ravenswaaij schilderde onder meer landschappen, stillevens en portretten. Naast schilder was hij actief als lithograaf, dichter en kunstcriticus. Hij overleed op 81-jarige leeftijd in Lisse en werd begraven in een familiegraf op de Oude Algemene Begraafplaats in Gorinchem.

advertentie
advertentie