Afbeelding
Cordula van der Stadt

Koreaanse ambassadeur bij opening expositie ‘In verscheidenheid gelijk’ in Hendrick Hamel Museum Gorinchem

12 september 2021 om 14:02 Kunst

GORINCHEM In het Hendrick Hamel Museum, aan de Kortendijk 67 in Gorinchem, wordt zaterdag 18 september 15.00 uur de nieuwe expositie ‘In verscheidenheid gelijk’ geopend. Bij de opening zijn de Koreaanse ambassadeur H.E. Mr. Yeondoo Jeong en het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Gorinchem aanwezig.

Vanaf 18 september exposeert het Hendrick Hamel museum een serie olieverfschilderijen van de Gorinchemse fijnschilder Cordula van der Stadt. Met de expositie ‘In Verscheidenheid Gelijk’ wordt door middel van een tiental tweeluiken met klederdracht van Nederland en Zuid-Korea een brug geslagen tussen de culturen van deze twee landen.

VEEL MOOIE GELIJKENISSEN Van der Stadt: ,,De Nederlandse cultuur koppelt klederdracht veelal aan plaatsen en streken, terwijl de dracht van de Koreanen veel meer voortkomt uit hun dynastieën. Toch is het opmerkelijk te zien hoeveel overeenkomsten er juist zijn tussen de rituelen en klederdracht. Met een vluchtige blik lijkt het of er veel en grote verschillen zijn, maar als je beter, langer kijkt dan zie je dat er juist ontzettend veel mooie gelijkenissen zijn. De vorm of versierselen zijn wellicht anders, maar de functie is vaak hetzelfde; een uiting van status, bijvoorbeeld. Je kunt, ondanks de verschillen, aan de manier van kleden zien of iemand getrouwd is of van goede of juist eenvoudige komaf.”

Met de kleurrijke olieverfschilderijen legt Cordula op originele wijze verbinding tussen Nederland en Zuid-Korea. De schilderijen worden ondersteund door tekst in het Nederlands en Koreaans en zijn te zien tot 31 december 2021.

HET MUSEUM In het Hendrick Hamel museum maak je uitgebreid kennis met de zeventiende-eeuwse Gorcumer Hendrick Hamel. Het historische verhaal, de zeereis naar Japan, zijn gevangenschap in Korea en de opmerkelijke ontsnapping, komen in het museum op een boeiende en educatieve manier tot leven. De invloed die zijn reisverslag (Hamel Journaal 1667) heeft gehad na het uitbrengen in diverse talen, heeft ervoor gezorgd dat Korea haar poorten naar de westerse wereld heeft geopend.

Het museum is gevestigd in het Hamelhuis, dat gebouwd is op de geboortegrond van Hendrick Hamel (Kortendijk, Gorinchem)

www.hendrickhamelmuseum.nl

advertentie
advertentie