V.l.n.r.: Mathieu van Pelt (conservator Hamel Museum), Ed Giskes (beeldhouwend kunstenaar), Hugo Ouwerkerk (Coördinator Werkgroep Vesting Gorinchem - HVOG)
V.l.n.r.: Mathieu van Pelt (conservator Hamel Museum), Ed Giskes (beeldhouwend kunstenaar), Hugo Ouwerkerk (Coördinator Werkgroep Vesting Gorinchem - HVOG) Hamel Museum

Bijzondere expositie in Hendrick Hamel museum Gorinchem: Van Polder tot Hollandse Waterlinie.

3 juni 2021 om 09:29 Historie

GORINCHEM Op 5 juni mogen de deuren van het Hendrick Hamel museum weer open. Het museum is vanaf die datum direct gastheer van een bijzondere expositie: Van Polder tot Hollandse Waterlinie. 

De expositie bestaat onder andere uit negentien platen die de geschiedenis vertellen van het ontstaan van de polders in het Rivierengebied, het latere gebruik van het water en de polders als verdedigingsmiddel tijdens belegeringen (80-jarige oorlog) en latere vijandelijke invallenHet verhaal wordt ondersteund door een aantal objecten, waaronder een prachtige replica van een poldermolen uit de collectie van de eind 18e-eeuwse waterbouwkundig ingenieur Jan Blanken, tevens de ontwerper van de waaiersluis.

RAMPJAAR De presentatie is samengesteld door de Werkgroep Vesting Gorinchem en is onderdeel van de promotie van de Oude Hollandse Waterlinie, in aanloop naar de herdenking van het Rampjaar 1672. In dat jaar werden de Nederlanden aangevallen door Frankrijk, Engeland en Munster. Na eerst grote verliezen te hebben geleden, wierpen De Staten van Holland een extra verdedigingslinie op: de Hollandse Waterlinie. Deze bleek onneembaar, zelfs voor het Franse leger van Louis XIV.

De expositie is tot en met augustus te zien in het Hendrick Hamelmuseum aan de Kortendijk 67 te Gorinchem. Kijk voor de openingstijden en ticketprijzen op www.hendrickhamelmuseum.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie