Afbeelding
Ron de Regt

Expositie: waterspuwers van Gorinchemse amateurfotograaf Ron de Regt

10 maart 2022 om 19:23 Kunst

GORINCHEM De Gorinchemse amateurfotograaf Ron de Regt heeft een nieuwe foto-expositie in Proeflokaal La Caponnière in Gorinchem.
Ron brengt een prachtige expositie van 10 bijzondere waterspuwers.

Een waterspuwer of gargouille is een uitmonding van een goot, vergaarbak of waterbekken met het doel water af te voeren. Een spuwer is gewoonlijk een figuur uit steen gehouwen, die zich aan de dakrand van gebouwen bevindt. Deze sculptuur – vaak een sinistere voorstelling van een duivel, monster of roofvogel – doet dienst als regenwaterafvoer.

De expositie is van zaterdag 12 maart tot en met zondag 1 mei te bezichtigen op zaterdag en zondag tussen 13.00 en 19.00 uur.

Proeflokaal la Caponnière is voor iedereen vrij toegankelijk. Iedereen is welkom om het gebouw aan de binnen kant te komen bekijken. Het adres is Kanselpoortweg 1, 4201 HH Gorinchem.

GESCHIEDENIS La Caponnière, was een van de laatste verdedigingswerken die op de Gorcumse stads- of vestingwallen werden gebouwd. De bouw van deze bomvrije geschutsplaats hing samen met de aanleg van het Merwedekanaal in 1893. Kanonnen, mitrailleurs en geweren bestreken van daaruit niet alleen de Merwede, maar ook de schutsluis, het kanaal, de wegen erlangs, de bruggen erover en de Kanselpoort.

De Caponnière werd in de wal onder het maaiveld verzonken en met aarde afgedekt. Ze kwam te rusten op een betonnen fundering, waarvoor 192 houten heipalen met een lengte van 20 meter in de grond werden geslagen. Daarop verrezen boven elkaar 2 lokalen van elk 3 bij 15 meter. Het verdedigingswerk werd tot boven de hoofdingang opgetrokken in baksteen met muren van 143 cm dik.

De vesting Gorinchem en zo ook La Caponnière maken deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

PAKJE KUNST Ron is met zijn foto’s ook deelnemer van Pakje Kunst. Pakje Kunst® is een initiatief waarbij lokale kunstenaars op een laagdrempelige manier onder de aandacht gebracht worden in de eigen regio. Zo krijgt de koper toegang tot het kunstaanbod in de regio. De kunstwerken zijn ter grootte van een pakje sigaretten en trek je uit oude mechanische sigarettenautomaten voor slechts € 4,00 (inworp 2 munten van 2 euro).
Je trekt een Pakje Kunst uit nieuwsgierigheid, als cadeau voor een vriend(in), als iets extra’s bij een bos bloemen of fles wijn, als iets bijzonders, als verzamelobject, noem maar op. De Pakje Kunst automaat in Gorinchem hangt in het Gorcums Museum, Grote Markt 17.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie