De Canadees-Nederlandse schrijver Paul Dieudonné
De Canadees-Nederlandse schrijver Paul Dieudonné

Gorinchem en Alblasserwaard in nieuwe detectiveroman van ‘Rotterdamse Baantjer’

7 april 2023 om 15:28 Kunst

GORINCHEM Deze week komt de achtste detectiveroman uit van Paul Dieudonné, ook wel bekend als de ‘Rotterdamse Baantjer’. Hij is de schrijver van de populaire De Klerck-reeks. Het nieuwe boek heet ‘Rechercheur De Klerck en een fataal compromis’ en gaat over de dood van een inwoonster van Gorinchem op een volkstuincomplex in Rotterdam. Het onderzoek brengt rechercheur De Klerck en zijn assistent Klaver niet alleen naar de Appeldijk in Gorcum, maar ook, tot blijde verrassing van een fan in Groot-Ammers, naar de Alblasserwaard.

Blogster Shirley Pellikaan is een fan van het eerste uur. De inwoonster van Groot-Ammers was dit keer echter totaal verrast haar eigen woonplaats tegen te komen. ,,Er worden diverse locaties gebruikt die ook echt bestaan in Groot-Ammers en waar ik geregeld langs kom”, vertelt zij opgetogen. ,,Alles is naar werkelijkheid beschreven, ik hoefde mij niks te verbeelden deze keer.” Onder andere een oude boerenhoeve en de begraafplaats komen in het boek voorbij. ,,Ik vond dat heel leuk om te ontdekken.”

GORINCHEM OP HET WENSENLIJSTJE

Dat de Canadees-Nederlandse schrijver Paul Dieudonné Groot-Ammers gebruikte, is geen toeval. ,,Ik deed dat op verzoek van de uitgeverij”, legt hij desgevraagd in een e-mail uit. ,,Maar ik sta er zelf ook helemaal achter. Ik hoorde enthousiaste verhalen over mevrouw Pellikaan. Zij heeft een groot hart voor boeken. Op haar blog en op social media prijst ze mijn boeken fel aan, dat vind ik zo aardig van haar. Wij vonden het een leuke gedachte haar woonplaats een keer te gebruiken. De stad Gorinchem stond ook al op mijn wensenlijstje, zodat ik beide mooi kon combineren.”

Schrijven zit de auteur in het bloed. Al van jongs af aan vormen boeken een belangrijk bestanddeel van zijn leven. Dat hij boeken a la Baantjer is gaan schrijven, vloeit daaruit logischerwijs voort. Dieudonné: ,,Het is een geweldige formule die Appie Baantjer hanteerde; door de opbouw, de locaties en de humor. Ik kan dat niet overtreffen. Maar ik doe mijn best, hoor.” 

Inspiratie haalt de schrijver uit de actualiteit en bijzondere verhalen die hij hoort. Het schrijven van zijn achtste boek ging echter allerminst over rozen. ,,Het verhaal moest uit mijn tenen moest komen. Het kostte me zoveel inspanning, het schrijfproces verliep zo stroef, dat ik de deadline van mijn uitgever ruimschoots overschreed, met als resultaat het dikste boek tot nu toe.”

Het boek is op voorraad bij de Bruna in Gorinchem, de Bruna in Papendrecht en bij Dit&Dat in Groot-Ammers.

Flaptekst: Het lijk van weduwe Emma Stobbelaer-van Belzen wordt op een kletsnatte januariochtend op een volkstuincomplex gevonden. Zij kwam door een misdrijf om het leven. In de familiekring was het geen geheim dat zij een affaire had met een getrouwde vrouw. Moet de moordenaar in die richting worden gezocht? Of is het motief gerelateerd aan de ruzie over de erfenis van een onlangs overleden oom... een oom die graag roddelde over Emma en haar lesbische affaire? De Klerck maakt kennis met een familie die wordt geplaagd door hebzucht en onderling wantrouwen..

Over de auteur: Paul Dieudonné (1960) groeide op in Nederland, maar emigreerde met zijn familie eind jaren zestig naar Canada. Zijn geboorteland is hij echter nooit vergeten. Dankzij de detectiveromans van A.C. Baantjer (1923-2010) bleef hij een band met Nederland houden. Dieudonné is als schrijver daarom sterk beïnvloed door deze beroemde Amsterdamse rechercheur en schrijver. Hij schrijft zijn detectives over rechercheur De Klerck vanuit de gedachte: Stel dat Appie Baantjer nóg een detectiveserie had geschreven... een serie die zich niet in Amsterdam, maar in Rotterdam afspeelt...

Van eerdere delen in de serie verschenen herdrukken. Het e-book van ‘Rechercheur De Klerck en een fataal compromis’ verschijnt binnenkort. En de Zweedse uitgeverij Lind&Co brengt in juli het luisterboek op de markt. Momenteel werkt Dieudonné aan het negende deel, ‘Rechercheur De Klerck en de ongewenste dood’. Meer informatie over de auteur en zijn boeken is te vinden op http://www.rechercheurdeklerck.nl.

Paperback | ISBN: 9789492715661 | 9,95 euro | verschijnt op 4 april

E-book | ISBN: 9789492715616 | 5,95 euro | verschijnt op 11 april

Luisterboek | ISBN 9789180518031 | 9,95 euro | verschijnt op 24 juli

Afbeelding
Blogster Shirley Pellikaan is een fan van het eerste uur.
advertentie
advertentie