Culturele zondag met nieuwe exposities

2 december 2023 om 01:45 Lokaal Deel je nieuws

Tijdens de Culturele Zondag op 10 december zijn er weer vele nieuwe exposities te zien in de musea, galeries en ateliers in de binnenstad. In de Kruitmagazijnen exposeert Gert Jan Ariaans zijn abstract geometrische kunstwerken en biedt deze te koop aan als fundraising voor de grote jubileum expositie ‘50 jaar Symposion’ in 2024. In de Burgstraat zijn de galeries ‘Sterke Kunst’, ‘Zeven & Twintig’ en ‘De Burgpoort’ geopend. Deze laatste met een heel nieuw fris kunstenaars team. In galerie Kunst bij Karel zijn twee nieuwe kunstenaars aangetrokken, Frits Bruinsma met vrolijk keramiek en Jan-Paul van den Boom met lieve tekeningen en posters. In de ULO aan de Zusterstraat 31 staat de creatieve ontwikkeling van de deelnemers van Outsider Art Syndion centraal. Daniel van Houwelingen is de speciale gast. Hij speelt bij het Toltheater en werkt 2 dagen in de week in het Atelier. Achter elk werk zit een verhaal, waar hij graag over vertelt. Petit café la Caponnière exposeert tekeningen van Lilian Carré. Dit is voor haar een crowdfunding project. Ze wil mensen vooral bewust maken en informeren over onderliggende redenen voor overgewicht. In de ateliers van Weverij Studio Roodenburg en het atelier voor clavecimbelbouw wordt men ontvangen om een kijkje te nemen in de keuken van deze ambachten. Nostalgie beleeft men in antiquariaat ‘De Juf’.

Historie, muziek en spoken word

Het Gorcums Museum presenteert miniaturen in kunst en modelbouw. Met rijdende treintjes en een volop draaiende kermis. Erg leuk voor kinderen. Een dag eerder is de nieuwe historische presentatie geopend die men nu in volle glorie kan bewonderen en waarmee het museum weer volledig geopend is. In het Hendrick Hamelmuseum neemt zang groep 4 vocaal u mee op een muzikale winterreis, met de mooiste liederen uit haar internationale repertoire. De Hamel collectie en de tijdelijke quilt expositie zijn gratis toegankelijk. De twee concerten beginnen om 13.00 en 15.30 uur en de entree daarvoor is € 12,-

In Het Zevende Huis vinden om 15 en 16 uur optredens plaats van het trio ‘Vastgoed’. Geen stijl laten ze ongemoeid in hun zoektocht naar speelplezier en emotie: jazz, gypsy, rock ‘n roll en country, het maakt niet uit, zolang het maar uit de ziel van de muzikant komt en het hart van hun publiek raakt. De ‘kunst aan de ketting’ is van de gitarist van de band. Entree is een vrijwillige bijdrage. In theater Peeriscoop speelt iets heel bijzonders, namelijk een muzikale spoken word voorstelling van verteller Justin Samgar. Hij neemt het publiek mee naar de hel van zijn herinneringen van armoede, criminaliteit, drugs, liefde en angst, maar laat zien dat die dieptepunten hem naar grotere hoogtes kunnen brengen.  Aanvang is 16 uur en de entree is € 15 inclusief consumptie en na afloop een hapjestafel.

Alle expo locaties zijn gratis toegankelijk. Kijk voor het volledige programma op www.culturelezondaggorinchem.nl    

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie