Afbeelding
import

Krapte in Gorinchem biedt kansen voor een inclusieve arbeidsmarkt

31 oktober 2019 om 16:32 Maatschappelijk

GORINCHEM De arbeidsmarkt in Gorinchem wordt steeds krapper. De werkloosheid daalt en het aantal banen neemt toe. Waar alle kansen open liggen voor werkzoekenden, is het voor werkgevers een uitdaging om personeel te vinden.


De economie groeit niet meer in de mate waaraan Nederland de afgelopen jaren gewend raakte. Toch is er in de rest van 2019 en in 2020 nog steeds sprake van een bescheiden groei. In Gorinchem komen er volgend jaar naar verwachting zo'n 900 extra banen bij (1,6% groei). Het totaal aantal banen komt dan uit op 60.000. Landelijk groeit het aantal banen van werknemers in 2020 met 105 duizend (1,2%) naar meer dan 8,6 miljoen banen. De relatief hoogste banengroei wordt verwacht in de regio Groot-Amsterdam en Flevoland. De kleinste banengroei in Drenthe, Noord-Limburg en Midden-Limburg.

Werkgevers in de arbeidsmarktregio Gorinchem kampen met vacatures die zij moeilijk kunnen vervullen. In 2019 geeft een op de vijf werkgevers aan productiebelemmeringen te ervaren door personeelsgebrek. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid voorlopig nog zo blijven. In Gorinchem is er een tekort aan onder meer vaklieden zoals timmermannen, lassers, loodgieters, monteurs industriële machines, maar ook aan verpleegkundigen, medewerkers klantcontact en hoveniers. De tekorten manifesteren zich in bijna elke sector maar het meest in ICT en techniek.

Het aanbod van werkzoekenden valt niet altijd een-op-een te matchen met de vraag van werkgevers. Juist in deze tijd blijft het de grote uitdaging voor UWV en gemeenten om, samen met alle partners op de arbeidsmarkt, de match tussen vraag en aanbod te maken. Voor kwetsbare werkzoekenden als lager opgeleiden, 50-plussers, mensen met een arbeidsbeperking en statushouders blijft het moeilijk een betaalde baan te bemachtigen op de arbeidsmarkt.

,,Om het huidige onbenutte arbeidspotentieel te activeren, is het louter matchen van vacatures met kandidaten niet meer voldoende. Zeker in deze tijd zijn andere manieren van werven nodig, op basis van competenties en persoonlijkheid. In Gorinchem wordt dit gedaan via het WIJIJ platform. Daarnaast is het verder ontwikkelen van het netwerk tussen UWV, gemeenten, onderwijs en werkgevers cruciaal om de inclusieve arbeidsmarkt te realiseren. Het Leerwerkloket is hiervan een goed voorbeeld: op een laagdrempelige wijze krijgen scholieren, werkzoekenden en werkgevers gratis advies over scholingsnoden", aldus Willem Schrijver, arbeidsmarktadviseur UWV.

Gerard Jellema, regiomanager Drechtsteden & Gorinchem UWV WERKbedrijf: ,,We blijven ons in Gorinchem inzetten voor werkgevers en werkzoekenden, in het bijzonder voor de kwetsbare groepen die afhankelijk zijn van een uitkering. Mede door de goede regionale samenwerking creëren we kansen voor jongeren, ouderen, werkzoekenden zonder startkwalificatie, mensen met een arbeidsbeperking en statushouders."

advertentie
advertentie