Afbeelding
Gemeente Gorinchem

Mantelzorgers genoten van online theatervoorstelling

27 juni 2020 om 16:08 Maatschappelijk

GORINCHEM Ruim 200 mantelzorgers, vrijwilligers, cliënten van De Klussendienst en ouderen genoten vorige week donderdag thuis vanaf de bank van de ontroerende voorstelling Op het leven geschreven van Eva van den Bosch. Een verhaal over liefde, herinneringen en dementie. De voorstelling werd hen aangeboden door gemeente Gorinchem en Theater Peeriscoop. 

Het initiatief werd mogelijk gemaakt door dingen samen te brengen. Gemeente Gorinchem wilde mantelzorgers de mogelijkheid bieden even te ontsnappen aan de vaak dagelijkse zorg voor een ander. En om hen te bedanken voor hun inzet. Theater Peeriscoop kan vanwege de coronacrisis momenteel nog maar 25 bezoekers op locatie ontvangen. Het Gorcumse theater lanceerde daarom begin juni een online aanbod onder de noemer Peeriscoop Thuis. Via een tablet, smartphone of de computer kunnen inwoners nu thuis vanaf de bank genieten van een prachtige theatervoorstelling.

Ruim 200 inwoners meldden zich aan nadat ze een uitnodiging voor het online bijwonen van de voorstelling Op het leven geschreven hadden ontvangen. De eerste 80 die zich hadden aangemeld, ontvingen thuis een goodiebag met heerlijke versnaperingen van lokale ondernemers. Vrijwilligers van Peeriscoop en de gemeente vulden alle tasjes en brachten deze vooraf bij de mensen thuis. Zo kwam het theater letterlijk naar inwoners toe.

Wethouder Eelke Kraaijeveld, Sociaal Domein: ,,Ik vind dit een heel mooi initiatief en fantastisch dat zovelen er gebruik van hebben gemaakt. De afgelopen periode hebben zowel ik als meerdere medewerkers van de gemeente telefonisch contact gehad met mantelzorgers. Het waren indrukwekkende gesprekken. In deze tijd van Corona is het voor velen een extra zware periode. Een moment van ontspanning is dan ook zeer verdiend.”

Monique Masolijn, Theater Peeriscoop: ,,We hebben hele mooie reacties gehad op het initiatief. En door het online aan te bieden, hebben veel meer mensen kunnen genieten van de prachtige voorstelling. De blije en dankbare reacties vooraf en achteraf waren zeer ontroerend. Heel fijn dat we daar als theater ons steentje aan konden bijdragen.”

Op het leven geschreven is een verhaal over liefde, herinneringen en dementie. In een schuilkelder, tijdens het bombardement op Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog, ontmoeten Daan en Cox elkaar voor het eerst. En daar, onder het puin van de stad, bloeit de liefde. Zou je die liefde kunnen bewaren? Als Cox begint te dementeren, graaft ze in haar herinneringen. En als de mist in haar hoofd soms te dicht wordt, verzint ze er gewoon een paar herinneringen bij.

In de zomer van 2016 doet theatermaker Eva van den Bosch een vondst van onschatbare waarde: ze ontdekt dat haar grootouders elkaar zestig jaar lang brieven hebben geschreven. Eva werd gegrepen door de 60 jaar durende briefwisseling tussen haar grootouders, die een onbegrensde liefde blootlegt. Met het teruglezen van deze brieven en de gesprekken die zij voerde met haar aan Alzheimer lijdende oma, ontspon zich het verhaal voor de voorstelling Op het leven geschreven. Eva kruipt in deze voorstelling in de huid van haar grootouders en onder de huid van haar publiek. De voorstelling wordt afgewisseld met liedjes gezongen door Eva en begeleid door Deborah van der Velde op piano.

advertentie
advertentie