Wethouder Van der Geest en José van Felius
Wethouder Van der Geest en José van Felius Eline Lohman

Gorcumse Bliekenbox gelanceerd in haven

21 augustus 2020 om 11:04 Maatschappelijk

GORINCHEM – De Gorcumse Bliekenbox is op donderdag 20 augustus gelanceerd in de Lingehaven in Gorinchem. Onderneemster José van Felius, initiatiefneemster van de box vol voordeel, overhandigde het eerste exemplaar aan wethouder Joost van der Geest.

door Eline Lohman

Tromgeroffel klinkt luid in de haven. De aanwezigen kijken naar het water, waar een drakenbootrace aan komt varen met daarin het eerste exemplaar van de Bliekenbox. Trots neemt José de box aan, om deze te overhandigen aan de wethouder. José: ,,Ik heb heel veel maanden hard naar dit moment toe gewerkt. Ze zeggen wel eens ‘ondernemen is risico nemen’ en dat is ook zo. Een jaar geleden ben ik gestart als zelfstandig ondernemer, in de reisbranche. Toen het coronavirus uitbrak, dacht ik: ‘wat nu?’.”

José ging niet bij de pakken neerzitten, maar begon met wandelen door de stad. Ze keek niet naar etalages, maar juist achter die ruiten. ,,Ik ben de stad op een andere manier gaan bekijken. Ik keek naar hoe ondernemers omgaan met de situatie. Ik heb winkeliers en horecaondernemers gesproken en met elkaar besloten we iets te ondernemen in eigen stad. Er is een gezamenlijk initiatief ontstaan in de vorm van de Bliekenbox, met leuke aanbiedingen, kortingen en kleine cadeautjes. Zo zitten er fotokaarten in en een bijzonder bierviltje. Je kunt het vergelijken met de bekende blije box voor zwangere vrouwen, maar dan anders. Met de box zetten we de stad in het zonnetje.”

‘We’, dat zijn 23 ondernemers. ,,We willen lokaal kopen meer stimuleren. Zorgen dat mensen niet online kopen, maar juist hier in de stad. In de box vinden mensen allerlei acties van ondernemers, op het gebied van sport, muziek, horeca, reizen en beleven. De Bliekenbox is fantastisch geworden! Ik ben enorm trots op wat we met elkaar hebben bereikt. Ik ben ook blij met de steun van de gemeente. Ik weet zeker dat de box een succes gaat worden.”

Dat laatste hoopt ook wethouder Joost van der Geest. ,,Ik ben blij dat de box er is. De afgelopen maanden waren onzeker. We zochten houvast met z’n allen. Samen zetten de ondernemers de schouders eronder en dat zien we nu ook bij de Bliekenbox. Mijn complimenten aan de ondernemers dat ze hierin stappen. Ik denk dat zij er sterker uitkomen, dat zit in de aard van de Gorcumers. De Bliekenbox is een mooie mijlpaal.”

De Gorcumse Bliekenbox is bij drie verkooppunten in het centrum te koop (Be You, Primera Arkelstraat en Mooi Gorinchem) en online. De prijs is € 7.50. De opbrengst van de eerste 200 boxen gaat naar het goede doel, de Voedselbank. De bezorging in Gorinchem is gratis en wordt gedaan door de Gorcumse Fietskoerier. Meer informatie over de Gorcumse Bliekenbox is te vinden op de website www.bliekenbox.nl.

Afbeelding
De eerste box zit in een drakenboot.
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie