Go!Paint: De gel moet onder meer het hard worden van de kwast voorkomen. Met zo’n gel is de kwast beter schoon te maken en te onderhouden.
Go!Paint: De gel moet onder meer het hard worden van de kwast voorkomen. Met zo’n gel is de kwast beter schoon te maken en te onderhouden. Jaap van Rijn/KlusVisie

Langer, schoner en beter schilderen? Zo bewaar je je kwasten

25 augustus 2020 om 07:00 Klussen & Vrije tijd

GORINCHEM Veel mensen zijn deze zomer lekker aan het schilderen. Wat doe je met de kwasten als de klus nog niet klaar is? De watergedragen verf onder de kraan van de kwast afspoelen? En de kwasten oplosmiddelhoudende verf in de terpentine zetten? Of de kwasten in huishoudfolie rollen? Of gewoon een nieuwe kwast pakken? Dat kan beter, ook met het oog op het milieu.

Het voordeel van internet is dat doe-het-zelvers aan professionele spullen kunnen komen. Via verfwebsites bestellen ze goede kwasten en de betere verf. Maar over een goede overnachtingsplek van de kwast wordt niet nagedacht. Gelukkig zijn er Nederlanders die zich het lot van de kwast aantrekken. Zij bedachten de Store & Go. De aanleiding: de opkomst van nieuwe watergedragen binnenverven die snel drogen. Veel vakmensen gooiden destijds hun kwasten weg na de klus. Want ze werden door het water hard. En de haren lieten los tijdens het schilderen.

Dit artikel is een samenwerking met mediapartner KlusVisie. De komende tijd zult u meer van deze artikelen lezen op deze website.

MILIEUVRIENDELIJKE GEL De Nederlanders richtten Go!Paint op en ontwikkelden met onderzoekers van de Universiteit Twente een milieuvriendelijke en geurloze gel om gebruikte kwasten in te bewaren. De gel moet onder meer het hard worden van de kwast voorkomen. Met zo’n gel is de kwast beter schoon te maken en te onderhouden. In het Store & Go-blik zit een kunststoffen container gevuld met de gel. Deze is optioneel te voorzien van clips die kwasten op hun plek houden. De kwasten kunnen ook zonder clips in de stijve gel gezet worden. Na de verfklus strijk je de kwast leeg en zet je deze in de gel. Je kunt zowel kwasten met watergedragen verf als verf met oplosmiddel, de alkydverf, tegelijkertijd in de gel plaatsen. Ook kun je kwasten met verschillende verfkleuren tegelijk in de gel zetten, de pigmenten komen niet in de andere kwasten.

NAVULLEN De kwasten zakken in de gel niet naar de bodem, zodat de bles, de kwasttop, niet kan vervormen. Heb je de kwast weer nodig, dan veeg je de gel af met een tissue en kun je zonder verder schoonmaken schilderen. Uiteraard maak je de kwast wél grondig schoon bij een kleurwissel. Volgens ervaren schilders blijven kwasten langer in conditie in de gel die zomaar een jaar goed blijft. Dus kun je de kwasten ook na langere tijd weer bij een volgende klus gebruiken. Zitten er eenmaal te veel verfresten in de gel, dan moet je deze als chemisch afval aanbieden. Je kunt vervolgens de container vullen met Go Gel navul.

STOF IN JE KWAST Zolang we zullen schilderen, krijgen we stof in de kwastharen. Met Store and Go kun je zo’n stoffige stofkwast door de gel halen en vervolgens veeg je de gel met stofdeeltjes van de kwast af. De stofdeeltjes blijven kleven aan de gel. De gel is niet geschikt voor speciale verven zoals 2K PU verf die ook onder water blijft doorharden. Maak je de kwasten met deze verf schoon met Brush Cleaner van Go!Paint, dan kunnen de kwasten wel in de gel. Brush Cleaner is een milieuvriendelijk alternatief voor terpentine.


Met de Paint Kit kun je snel en goed besnijden dankzij een ring die het kwastje precies op de scheidslijn van het hout en het glas houdt. - Jaap van Rijn/KlusVisie

BETER BESNIJDEN We schreven het al in onze rubriek Klussen & Vrije tijd: besnijden, het schilderen van het houtwerk direct naast de ramen, is voor menig doe-het-zelver een uitdagende klus. Voor je het weet zit er een kwaststreep op de ruit. Je kunt dit met goede tape voorkomen, da’s tape waar de verf niet onder kan kruipen. Maar wellicht is het goedkoper om met de Paint Kit aan de slag te gaan, ook een Nederlandse vinding. Met de Paint Kit kun je snel en goed besnijden dankzij een ring die het kwastje precies op de scheidslijn van het hout en het glas houdt. Ook bij binnenmuren rap een scherpe overgang maken tussen een licht en donker vlak is met dit gereedschap mogelijk. Zonder tape. Paint Kit levert tevens rollers met een draaibare afstandhouder waarmee je net tegen de lijn aan een verfbaan rolt.


De Geemmer heeft een dubbelwandige rand waarin de verf zakt bij het afstrijken. - Jaap van Rijn/KlusVisie

GEËMMER Vakschilders werken doorgaans met een verzetketel. Ze schenken wat verf vanuit het blik in deze ketel. De reden: tijdens het schilderen kan de verf vervuilen. Iets wat menig doe-het-zelver ook zal herkennen. Met de ketel wordt dan slechts een deel van verf onbruikbaar. De ketel zelf bleek ook een bron van ergernis. Want bij het afstrijken van de kwast druipt verf langs de buitenzijde. Dus bedachten een paar Nederlandse vakschilders - alweer, dat zijn vindingrijke mensen - de Geemmer dat een eind aan het geëmmer moet maken. Deze emmer heeft een dubbelwandige rand waarin de verf zakt bij het afstrijken. Ze bedachten ook verticale ribbels aan de binnenzijde. Als je daar het rollertje overheen haalt, ontstaat een optimale verfverdeling. Een deksel sluit de emmer af, zodat de verf langer vrij van velvorming blijft. Met de Geemmer kan dan ook de doe-het-zelver zijn voordeel mee doen.

Wie belangstelling heeft voor klussen en gereedschap, vindt bruikbare informatie op www.klusvisie.nl. Check hier meer informatie over Go!Paint. Meer informatie over de Paint Kit en de Geëmmer op: www.paintkit.nl en Geemmer.com.

door Jaap van Rijn

Wat is KlusVisie?
De klusser die geen uitdaging uit de weg gaat en op zoek is naar de laatste klustrends, onderhoudstips en (ver)bouwweetjes, leest KlusVisie. De enthousiaste redactie bestaat uit een netwerk van ervaren vakmannen en -vrouwen die praktische tips geven om snel de beste klus- en slimste (ver)bouwresultaten te krijgen. Met handige step by step-reportages en duidelijke producttesten kan iedereen direct aan de slag. Kijk voor inspiratie en meer informatie op www.klusvisie.nl.

Ook bij binnenmuren rap een scherpe overgang maken tussen een licht en donker vlak is met Paint Kit mogelijk.
advertentie
advertentie