Debatleider Gijsbert Donk , wethouder Eelke Kraaijeveld en Maarten Venhovens in debat in de NIeuwe Doelen.
Debatleider Gijsbert Donk , wethouder Eelke Kraaijeveld en Maarten Venhovens in debat in de NIeuwe Doelen. IFFG Ferry Verheij

Regenboogpad in de stad

13 oktober 2020 om 11:40 Maatschappelijk

GORINCHEM Maarten Venhovens en wethouder Eelke Kraaijeveld gingen op de wereldwijde Coming-Out dag samen in debat na vertoning van de Georgische film 'And then we danced' door IFFG. De aandacht voor het thema krijgt in de gemeenteraad een vervolg met een verzoek tot aanleg van een Regenboogpad.

Voor Maarten Venhovens, vertegenwoordiger van COC Rotterdam/Rijnmond in de stad Gorinchem, draait het allemaal om de strijd om jezelf te mogen zijn. Zijn herinneringen aan het Wellantcollege met zijn agrarische cultuur en het scoren van vriendinnetjes maakten het uit de kast komen niet gemakkelijk. ,,Maar in Gorinchem heb je wel minder homo geweld dan in de grote stad. Maar net als in de film zie je dat religie nog wel een dingetje is met verplichte huwelijken en niet jezelf kunnen zijn". Wethouder Eelke Kraaijeveld besefte door het zien van de film van een Georgische balletdanser dat er wel wat komt kijken om uit de kast te komen. ,,Hoe reageert bijvoorbeeld je familie of je eigen broer. Als stad willen bij vooral uitstralen dat het belangrijk is dat mensen mee doen. de acceptatie voor LHBTQI'ers neemt gelukkig toe, zo hebben we vandaag weer de vlag gehesen". Venhovens liet doorschemeren dat de vlag een belangrijk symbool vormt om jezelf te zijn; een vlag voor liefde en acceptatie.

TRADITIE Op de vraag van debatleider Gijsbert Oonk, professor aan de Erasmus Universiteit, wat de gemeente kan doen voor de inclusieve samenleving waar iedereen zich thuis voelt, wees wethouder Kraaijeveld op de Gorinchemse regenboogalliantie die eerder is gesloten en de wens om een 'Regenbooggemeente' te worden; andere gemeenten gingen Gorinchem al voor. Maarten Venhovens wil vooral aandacht voor LHBTQI in het onderwijs. ,,Dat is heel belangrijk, ik heb van alle middelbare scholen gezocht of ze een Gay Straight Alliance (GSA) hebben, maar dat heeft geen enkele school. Daar wil ik het gesprek over voeren, ook met de Gomarus". Venhovens hintte daarbij op de film, waarin ook religie, traditie en cultuur kunnen leiden tot onderdrukking. Aan het einde van het debat overhandigde hij een regenboogvlaggetjes aan Anika van der Kevie als dank voor het debat.

In de raadsvergadering op donderdag 15 oktober krijgt het debat een vervolg in een PvdA motie, waarin de raad vraagt om in de stad op een herkenbare plek een Regenboogpad aan te leggen als teken van tolerantie.

advertentie
advertentie