Op de voorgrond en vervolgens met de klok mee: Jenny Branderhorst, Eva Dansen, Fleur Schepel en mevrouw Pijpers.
Op de voorgrond en vervolgens met de klok mee: Jenny Branderhorst, Eva Dansen, Fleur Schepel en mevrouw Pijpers. Mirjam de Swart

Inloophuis De Blauwe Anemoon: ‘Mensen voelen zich veilig bij ons’

29 december 2020 om 11:40 Maatschappelijk

GORINCHEM Inloophuis De Blauwe Anemoon kan in tijdens de coronacrisis wel een steuntje in de rug gebruiken. Ieder jaar komen mensen in actie om geld in te zamelen, maar in coronatijd zijn veel acties afgelast. Gelukkig kent De Blauwe Anemoon veel trouwe donateurs en sponsors, maar extra financiële steun kan nooit kwaad. ,,We hebben nog genoeg reserves, al zijn de marges niet groot, maar je weet nooit hoe de situatie over drie jaar is.”

door Mirjam de Swart

Inloophuis De Blauwe Anemoon werd 10 jaar geleden opgericht door Renske Gill. Het inloophuis begon in een woning aan de W. de Vries Robbéweg, maar is sinds en jaar gevestigd aan de Arkelse Onderweg 36 (naast de Nettorama). Het inloophuis is een onmisbare plek voor mensen die te maken hebben met kanker. Een plek om thuis te komen, een verhaal te delen en een luisterend oor te vinden. 

Bestuurslid Eva Dansen steekt van wal: ,,Het inloophuis ontvangt geen subsidie en is dus volledig afhankelijk van sponsors en donateurs.” Coördinator Jenny Branderhorst vult aan: ,,Wij staan er financieel goed voor, maar dat geldt helaas niet voor alle inloophuizen in het land. Daarom is het KWF deze crowdfundactie begonnen. Wij sluiten er graag bij aan, want je weet nooit wat de toekomst brengt.” Dansen verduidelijkt: ,,Ons staat het water niet aan de lippen, we hebben het echt niet slecht, maar de marges zijn niet groot.”

VRIJWILLIGERS Niet alleen het inzamelen van geld is in deze coronatijd lastiger dan anders, ook het betrokken houden van de vrijwilligers is lastig, vertelt Dansen. ,,Gelukkig hebben we heel betrokken vrijwilligers, maar het moet allemaal ook niet eindeloos gaan duren. Het inloophuis is niet alleen belangrijk voor onze gasten, maar ook voor de vrijwilligers, zij halen heel veel voldoening uit het vrijwilligerswerk. Nu we dicht zijn, loop je het risico dat vrijwilligers de binding kwijtraken. Bovendien kost het allemaal veel meer energie. Er moet steeds overlegd worden hoe we bepaalde zaken op gaan lossen. En dan is er een oplossing en dan verandert het toch weer omdat  de overheid de maatregelen aanscherpt. Kortom, er moet steeds geschakeld worden, voor sommige vrijwilligers is dat erg lastig.”

In de perioden dat het inloophuis wel open was voor gasten deden de vrijwilligers er alles aan om de gasten op een zo veilig mogelijke manier te ontvangen. En met succes, vertelt Jenny. ,,De mensen voelden zich veilig bij ons. Dat is het mooiste compliment dat we kunnen krijgen. Dan is al dat geregel en al dat overleggen dus toch ergens goed voor geweest. Uiteindelijk doen we het allemaal voor onze gasten.” Dansen vult aan: wij gaan niet voor kwantiteit, maar voor kwaliteit.”

Hoe belangrijk zo’n inloophuis nu echt is weet een van de voormalige gasten, die liever niet met haar naam in de krant komt, heel duidelijk te verwoorden. ,,Als je te horen krijgt dat je kanker hebt, weet je niet wat je overkomt. In het inloophuis kun je terecht voor een luisterend oor. Hier kun je overal over praten, maar als je niet wil praten over je ziekte is dat ook goed. Er is hier namelijk ook genoeg ruimte voor ontspanning en leuke dingen. Je kunt hier echt even heerlijk tot rust komen in een veilige omgeving. Niets moet, alles mag. Dat is zo fijn!””

Die leuke dingen die worden bedoeld zijn de activiteiten die normaal gesproken (als er geen corona is) het hele jaar door plaatsvinden in het inloophuis. Gasten kunnen er terecht voor yoga, gezichtsbehandelingen, voetreflexmassages en pedicure. Maar ook voor diverse workshops zoals bloemschikken, schilderen of fotografie. Daarnaast worden er regelmatig excursies en lezingen gehouden. Branderhorst: ,,Het programma is ontzettend divers. We kijken steeds naar wat de gasten willen.”

Hoewel het inloophuis op het moment gesloten is, is het luisterend oor van de vrijwilligers er nog steeds. Branderhorst:  ,,Mensen kunnen ons dagelijks tussen 10 en 12 bellen voor een gesprek. Ook nemen we zelf regelmatig contact op met onze gasten. gewoon om even een praatje met ze te maken. Mocht er echt behoefte aan zijn dan behoort een 1 op 1 gesprek hier in het inloophuis ook tot de mogelijkheden. Maar we beperken deze ontmoetingen tot het hoognodige, want we willen van deze coronacrisis af. De rek is er uit.”

JONGEREN Ook nu wordt er veel nagedacht over de mogelijkheden van het Inloophuis. ,,We zouden graag ook de jongeren wat meer willen bereiken. We zijn er voor iedereen, maar niet iedereen weet ons te vinden”, aldus bestuurslid Fleur Schepel. ,,We zouden het enorm leuk vinden om bijvoorbeeld op woensdagmiddag een programma aan te kunnen bieden dat speciaal voor jongeren is bedoeld. Voor jongeren die zelf kanker hebben (gehad) of waarvan een van de ouders kanker heeft.” Dansen vult aan: ,,Als er jongeren zijn die hier met ons over na willen denken, dan kunnen zij zich melden.” Overigens kunnen niet alleen jongeren die mee willen denken zich melden; het inloophuis kan altijd enthousiaste vrijwilligers gebruiken. ,,Het zou wel leuk zijn als we wat meer mannelijke vrijwilligers zouden hebben”, aldus Dansen. 

Wie Inloophuis De Blauwe Anemoon een extra steuntje in de rug gunt kan via https://acties.kwf.nl/fundraiser/inloophuisdeblauweanemoon een donatie doen. Jongeren die mee willen denken over een programma speciaal voor jongeren of mensen die zich als vrijwilliger aan willen melden kunnen contact opnemen via info@deblauweanemoon.nl Zie voor meer informatie: www.deblauweanemoon.nl

advertentie
advertentie