Windmolens langs de A15 in de gemeente Molenlanden
Windmolens langs de A15 in de gemeente Molenlanden Bram van de Biezen

Gorinchem en Molenlanden willen meer windmolens langs A15

28 januari 2021 om 11:03 Maatschappelijk Duurzaam Gorinchem

GORINCHEM De eerste online bijeenkomst over windenergie in Gorinchem stond vooral in het teken van informeren, zo’n 150 mensen keken mee met de live sessie. In maart volgen meer gespreksrondes en kunnen burgerpanels worden gevormd.

In Gorinchem zijn twee zoekgebieden langs de A15 aangewezen voor windmolens; Avelingen en Gorinchem-Oost. Daarnaast worden langs de A27 twee windmolens gebouwd bij de Groote Haar. Iedereen die zich aanmeldde voor de bijeenkomst kon een enquête invullen; de helft van hen is inwoner van Gorinchem; een kwart komt uit Molenlanden en nog eens een kwart uit de gemeente Altena. Tijdens de onlinebijeenkomst geven de wethouders Eelke Kraaijeveld en Teunis Jacob Slob (gemeente Molenlanden) samen met Jasper Mos van de gemeente Gorinchem uitleg, mede aan de hand van enkele filmpjes. Ondertussen mogen meekijkers vragen stellen in de chat. Zo vragen meerdere mensen zich af waarom gekozen is voor de A15 als zoekgebied en niet de A27. ,,Langs de A15 vanaf Rotterdam richting Nijmegen staan al veel windmolens, bij de A27 doen windmolens meer inbreuk op het landschap”, zo laat wethouder Eelke Kraaijeveld weten. Ook in de gemeente Molenlanden staan drie windmolens langs de A15.


ENERGIE COOPERATIE Enkele ‘chatters’ vrezen voor geluidsoverlast van de windmolens, vooral in Gorinchem-Oost waar de windmolens dicht bij de bebouwing zouden komen. Aad Roodenburg, secretaris van de energie coöperatie de Knotwilg stelt in zijn reactie dat het geluid van de molens bijna niet hoorbaar is door het verkeerslawaai, hij laat weten de molens voorzien zijn bij de betoncentrale langs de A15. De molens worden 260 meter hoog. De Knotwilg is zelf betrokken bij de bouw van het windmolenpark bij de Groote Haar. Via haar leden heeft ze al 1,2 miljoen euro ingezameld, voldoende voor de bouw van één windmolen, de tweede molen wordt gebouwd door Eneco. De twee molens leveren straks energie voor zes huishouden. Ienze Koekkoek vraagt vanuit de gemeente Altena of zij ook mogen meedoen aan de energie coöperatie, hij krijgt daarop een bevestigend antwoord. Iedereen kan zich aansluiten bij de energie coöperatie en vanaf 500 euro meedoen aan financiering van de windmolens. Van de opbrengst krijgen zij later rente en wordt jaarlijks een bedrag van 10.000 euro gestort in een omgevingsfonds voor duurzame projecten.


AARDGASVRIJ Op maandagavond 1 februari is de online informatiebijeenkomst over de aardgasvrije wijken in Gorinchem. De meeste huizen worden nog verwarmd door aardgas en de meeste mensen koken nog op gas. Dat gaat de komende 30 jaar veranderen. Niet in één keer, maar stap voor stap en wijkgericht. Tijdens de bijeenkomst (aanvang 20.00 uur) wordt verteld over de mogelijkheden en de plannen voor een aardgasvrije Gildenwijk. Aanmelden kan via www.gorinchem.nl/aardgasvrij

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
In Gorinchem zijn twee zoekgebieden voor windmolens aangewezen
Reinier Romijn en Aad Rodenburg op de plek langs de A27 waar de windmolens komen.
advertentie
advertentie