Afbeelding
Agnes Corbeij

Schade jaarwisseling West Betuwe 70.000 euro

5 februari 2021 om 18:38 Maatschappelijk

VUREN Het landelijk vuurwerkverbod en de coronamaatregelen maakten de afgelopen jaarwisseling extra bijzonder. In de gemeente West Betuwe is helaas alsnog voor 70.000 euro schade aangericht door vuurwerk, vernielingen en brandstichting. Dit gebeurde zowel in aanloop naar als tijdens de jaarwisseling. De daders zijn vooralsnog niet bekend, dus de rekening is voor de gemeenschap.

Burgemeester Servaas Stoop blikt terug op de jaarwisseling. ,,Ik ben in de eerste plaats trots dat het in het grootste deel van de gemeente rustig bleef. Inwoners bleven thuis of gaven een andere invulling aan de avond. Helaas overschaduwen de vernielingen en brandstichtingen in Beesd en Waardenburg dit. Het doet mij verdriet en ik maak me hier kwaad over. Ik kan maar niet begrijpen dat sommigen andermans eigendommen vernielen. Ik vraag mij oprecht af welk plezier zij daaraan beleven.”

SCHADE De totale schade aan gemeentelijke eigendommen is dit jaar 70.000 euro. Vorig jaar ging het om een bedrag van 89.000 euro. Dit is inclusief de aanschaf van nieuwe materialen en de kosten voor de gemaakte arbeid. De gemeente is nog druk bezig met het vervangen van de gesloopte verkeersborden, afvalbakken en kolken. ,,Het schadebedrag een stuk later dan vorig jaar. Toch is het nog steeds veel te hoog. Dit had ik liever besteed aan mooie dingen voor onze inwoners. Met diverse partners blijf ik me inzetten om deze vernielzucht een halt toe te roepen.”

DADERS ONBEKEND De gemeente heeft in december via diverse kanalen gevraagd vernielingen, brandstichting en (vuurwerk)overlast te melden. Ook startte de campagne over het anoniem melden via Meld Misdaad Anoniem. ,,De daders zijn niet bekend bij de gemeente en politie. We kunnen de kosten dus op niemand verhalen. Dit betekent helaas dat de rekening weer voor de gemeenschap zelf is.”

WIE RUIMT OP? Het niet direct opruimen van het afval leidde tot discussie op sociale media. De burgemeester wil hierover in gesprek zodra dat mogelijk is. ,,Ik vind het zelf opruimen van je (vuurwerk)afval op nieuwjaarsdag een goede traditie. De vele brandstichtingen en vernielingen zijn dat zeker niet. Laten we samen zorgen voor een schone en veilige woon- en leefomgeving. Ik ga hierover graag het gesprek aan.”

advertentie
advertentie