Op het appartementencomplex Athene worden zonnepanelen gelegd
Op het appartementencomplex Athene worden zonnepanelen gelegd Google Streetview

Duurzaamheidslening voor zonnepanelen op appartementencomplex Athene

13 april 2021 om 07:44 Maatschappelijk Duurzaam Gorinchem

GORINCHEM Sinds een jaar biedt de gemeente Gorinchem particulieren de mogelijkheid om via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting een duurzaamheidslening af te sluiten. De Vereniging van Eigenaren van het appartementencomplex Athene en voetbalvereniging Unitas maakten al gebruik van de lening. Met enkele anderen is de gemeente nog in gesprek.

Het complex telt 44 appartementen en Servaas Peters is voorzitter van de vereniging van eigenaren van Athene. ,,We hebben de duurzaamheidsmaatregelen voorgelegd in de ledenvergadering, we willen overgaan tot de aanschaf van 104 zonnepanelen. We willen dat zo kosteneffectief mogelijk doen en hebben Strago alle berekeningen laten maken. Met die 104 zonnepanelen zijn we energieneutraal en is het betaalbaar en duurzaam. Alle leden waren enthousiast, er was weinig aarzeling. Het verzamelen van alle informatie duurde wel enkele maanden. We hebben bijvoorbeeld ook naar de dakconstructie gekeken om te kijken of daar zonnepanelen gelegd konden worden”, zo vertelt Peters. 

RENTELOZE LENING Met de 104 zonnepanelen kunnen alle gezamenlijke stroomkosten voor lift, verlichting en andere zaken gedekt worden. ,,Vooral de liften vragen veel stroom, maar bijvoorbeeld ook de brandbeveiliging, dat kost echt handen vol geld”. Reden om een beroep te doen op de duurzaamheidslening is de nog bijna lege kas van de jonge vereniging. ,,Dit complex is twee jaar geleden gebouwd, zodat we nog niet zoveel gespaard hebben. De gemeente is een soort intermediair voor het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting waar de renteloze lening tegen gunstige voorwaarde kan worden afgesloten. ,,We verwachten voor de zomer op akkoord en dat moeten de panelen nog dit jaar gelegd worden”. Het leggen van de 104 zonnepanelen vergt een investering van ca. 50.000 euro, de panelen worden gelegd door Strago. ,,We hebben aan de vereniging ook gelijk een plan B voorgelegd. Naast de collectieve zonnepanelen konden bewoners ook kiezen om individueel panelen op het dak te leggen. Uiteindelijk hebben twintig van de 44 leden daar op ingeschreven. We hebben nog al wat oudere bewoners die gezien hun leeftijd en terugverdientijd daar niet in wilde investeren”.

UNITAS Voetbalvereniging Unitas legde al eerder zonnepanelen op haar complex. Ook ging ze een samenwerking aan met het bedrijf Softs. Het Rotterdamse bedrijf ontwikkelt en exploiteert zogenaamde Green Boardings. Dit zijn multifunctionele duurzame sportboardings. De Green Boardings hebben drie functionaliteiten. Ze kunnen gebruikt worden als communicatiemiddel, zonne-energie opwekken en lucht zuiveren. De boardings helpen maatschappelijke organisaties met het (sneller) verduurzamen van hun bedrijfsvoering.

TERMIJNEN De gemeente Gorinchem biedt sinds een jaar particulieren de mogelijkheid om via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting een duurzaamheidslening af te sluiten. Dit houdt in dat woningeigenaren geld kunnen lenen om hun woning energiezuinig te maken. Met het geleende geld kunnen zij investeren in bijvoorbeeld isolatie, zonnepanelen, een warmtepomp of HR++ glas. Woningeigenaren kunnen minimaal €2.500 en maximaal €50.000 lenen. Dit bedrag wordt vervolgens in maandelijkse termijnen terugbetaald. Belangrijk om te weten is dat de lening niet geldig is voor maatregelen die men al heeft genomen.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie