Het vrijheidscollege van Gijs Tuinman wordt gehouden op Slot Loevestein
Het vrijheidscollege van Gijs Tuinman wordt gehouden op Slot Loevestein Dutch-Droneflights

Vrijheidscolleges in teken van Hugo de Groot

9 september 2021 om 18:45 Maatschappelijk

GORINCHEM Het gedachtengoed van Hugo de Groot wordt in oktober geëerd in een serie Vrijheidscolleges op diverse bijzondere locaties in het land. Op 14 oktober is militair Gijs Tuinman, drager van de Militaire Willemsorde, te gast op Slot Loevestein. De colleges vormen onderdeel van de viering van het Hugo de Groot jaar.


Bestaat er een rechtvaardige oorlog? Gijs Tuinman is luitenant-Kolonel van de Koninklijke Landmacht, en onderscheiden met de Militaire Willemsorde voor zijn werk in Afghanistan. Hoe heeft sinds de tijd van Hugo de Groot het oorlogsrecht zich ontwikkeld? Is zijn gedachtengoed nog merkbaar voor hedendaagse militairen? Momenteel is Tuinman docent krijgswetenschappen aan de Hogere Defensie Vorming in Breda. Is Hugo de Groot daar een onderdeel van de lesstof? Naast Gijs Tuinman zijn de sprekers historicus Herman Pleij (6 oktober, De Hoge Raad in Den Haag), journalist Sheila Sitalsing (7 oktober, Museum Prinsenhof te Delft) en singer–songwriter Blaudzun (12 oktober, Rijksmuseum te Amsterdam). Deze colleges zijn een samenwerking van de Vrijheidscolleges en Slot Loevestein en een onderdeel van het officiële Hugo de Groot jaar. Dit jaar is het 400 jaar geleden dat Hugo de Groot in 1621 op spectaculaire wijze uit zijn gevangenis op Slot Loevestein wist te ontsnappen door zich in een grote boekenkist te verstoppen. Hugo de Groot (1583 – 1645) is de bekendste en meest invloedrijke politieke gevangene uit de Nederlandse geschiedenis.

In de lezingen staan de thema’s uit het werk van Hugo de Groot centraal zoals vrijheid van religie, oorlogsrecht en vrijheid van meningsuiting. Sprekers Herman Pleij, Sheila Sitalsing, Blaudzun en Gijs Tuinman spreken allen vanuit een persoonlijke invalshoek over het werk van Hugo de Groot en maken de link met het heden. Henk Nellen, biograaf van Hugo de Groot is bij elke lezing betrokken als kenner van het gedachtengoed van ‘Grotius’. Volgens Nellen gelden in deze tijd van ontkerkelijking de principes van De Groot meer dan ooit: “Je moet verdraagzaam zijn tegenover anderen, je moet je mening niet willen opdringen. Dát is de les van De Groot. In een tijd van groeiende tegenstellingen en toenemende intolerantie is dat een les die nog steeds actueel is.“ De colleges zijn gratis toegankelijk en presentatie is door Nicole Terborg. De lezingen zijn live bij te wonen en online via de websites van de Vrijheidscolleges en Slot Loevestein. Reserveren kan via www.vrijheidscolleges.nl.


In de zeventiende-eeuw was Hugo de Groot internationaal bekend als een briljant jurist. Zijn ideeën over vrijheid van religie waren enorm vernieuwend voor zijn tijd. De werken van Hugo de Groot zijn de basis voor het zeerecht, oorlogsrecht en internationale recht. De Franse koning Hendrik IV was zo onder de indruk van zijn intellect dat hij hem ‘het wonder van Holland’ noemde. Toch komt ‘Grotius’ in 1618 in een politiek en godsdienstig conflict met Prins Maurits van Oranje over de vrijheid van religie. De Groot pleitte voor tolerantie. Dat werd bestraft met een levenslange veroordeling in staatsgevangenis Slot Loevestein, vlakbij Gorinchem. In 1621 ontsnapt Hugo met de boekenkist uit het slot. Hij leefde verder in ballingschap in Parijs. In 1645 overleed hij bij een schipbreuk op de Oostzee.

.

Meer informatie op www.vrijheidscolleges.nl 

Hugo de Groot ontsnapte 400 jaar geleden in een boekenkist uit Slot Loevestein
advertentie
advertentie