Mirjam van den Boogaard bedankt filmmaker Willem, de spelers Aimy, Joris en Mats, rechts wethouder Ro van Doesburg
Mirjam van den Boogaard bedankt filmmaker Willem, de spelers Aimy, Joris en Mats, rechts wethouder Ro van Doesburg Hannie Visser-Kieboom

Ontroerende beelden in documentaire ‘Zoals ik ben’

8 november 2021 om 10:40 Maatschappelijk

GORINCHEM De documentaire ‘Zoals ik ben’ over acceptatie van LHBTI+ leerlingen ging zaterdagmiddag in première in de Nieuwe Doelen. De première vormt de start van het Regenboogproject in Gorinchem, de documentaire wordt straks op de scholen in de stad vertoond.

De scholieren Mats en Aimy vertellen elk op hun eigen wijze hoe ze soms worstelen met hun ‘coming out’, het levert bij tijd en wijle ontroerende beelden op. Van de 13 jarige Mats die bang is om uit de kast te komen en iets kwijt te raken. Aimy die ontdekt dat ze op meisjes valt en bang is om gepest te worden op school. Samen vatten ze het plan op om een ‘coming out day’ op school te houden om iedereen uit de kast te halen. Docent Brendan Vos van het Fortes Lyceum – in roze trui en opzichtige cowboylaarzen – spoort zijn leerlingen aan om minder bang te zijn tijdens een extra les over diversiteit. ,,Als je jezelf bent, dat is pas vrijheid”. Ook Joris steekt Mats en Aimy een hart onder de riem door het voor hen op te nemen. Mede door de beelden van het regenboogbankje, dat enkele maanden geleden Buiten de Waterpoort is onthuld, en dat steeds terugkomt in de documentaire is de film heel herkenbaar voor de Gorinchemse jeugd. 

GAY De documentaire wil vooral bewustwording creëren en een bijdrage leveren aan een veilig schoolklimaat, tolerantie en meer acceptatie van LHBTI+ leerlingen. De documentaire is gemaakt door Willem Timmers en is een initiatief van het TheaterHuis Gorinchem. Mirjam van den Boogaard vertelt op het podium van de Nieuwe Doelen dat het idee voor de productie ontstond tijdens de lockdown. ,,Ik zag wel de regenboogvlag wapperen in de stad, maar verder gebeurde er niet zoveel met Gorinchem als regenboogstad. Toen hebben we met enkele anderen dit Regenboogproject bedacht. Leerlingen hebben nog te vaak het gevoel dat ze niet zichzelf kunnen zijn. Mijn broer is gay en als hij met een vriend over straat loopt, voelt hij zich niet altijd veilig. Homo is ook het meest gebruikte scheldwoord op school. Het vergroten van de weerbaarheid van jongeren is dan ook hard nodig.” Voor het opzetten van het Regenboogproject werd een samenwerking gevormd tussen TheaterHuis Gorinchem, Izak Boom Muziek en het Internationaal FilmFestival Gorinchem (IFFG). ,,We wilden vooral een film maken, waarmee scholieren zich kunnen identificeren en zijn dan ook vol lof over Willem Timmers.”

BESPREEKBAAR Alvorens de film op het grote doek wordt vertoond worden de hoofdrolspelers en de filmmaker op het podium onthaald met bloemen en een groot applaus. Wethouder Ro van Doesburg spreekt hen lovend toe. ,,Theater maakt het onbespreekbare weer bespreekbaar. Dit is een mooi project voor de regenboogstad”. Het Regenboogproject is samen met de gemeente Gorinchem opgezet. Het TheaterHuis kreeg voor de theaterproductie en de voorstellingen op de scholen een bedrag van 4500 euro van het Prins Bernhard Cultuurfonds. 

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Tijdens de première van de documentaire werden regenbooggebakjes geserveerd
advertentie
advertentie