De kinderen Midas Meppelink en Elin Daniels mogen samen met oudere gemeenteleden de 'eerste' paal slaan
De kinderen Midas Meppelink en Elin Daniels mogen samen met oudere gemeenteleden de 'eerste' paal slaan Hannie Visser-Kieboom

Symbolische eerste paal voor nieuwe kerk in Gorinchem-Oost

21 november 2021 om 11:46 Religie

GORINCHEM - Aan de Laag Dalemse weg werd zaterdagmorgen symbolisch de eerste paal geslagen voor de kerk in Gorinchem-Oost, De kerk verrijst naast de brede school het Dalemplein en is de eerste kerk in de wijk Gorinchem-Oost.

Al in november 1989 werd de eerste kerkdienst gehouden in de Gorinchemse nieuwbouwwijk, maar het duurde nog meer dan dertig jaar alvorens de wijkgemeente Gorinchem-Oost/Dalem koos voor nieuwbouw. Aanvankelijk kerkten ze in de sporthal en daarna jarenlang in de Regenboogschool. Zaterdagmorgen heeft Dirk Meppelink de regie tijdens het feestelijke moment, hij blikt kort terug op het besluit tot nieuwbouw en wijst de aanwezigen nog even op de QR codes her en der om zo het gat te dichten voor de nieuwbouw. ,,De nieuwe kerk moet een vindplaats worden van geloof, hoop en liefde.” Ook doet hij een oproep om mee te doen aan de oliebollenactie. Predikant Dirk Ophoff haalt een bijbeltekst aan uit Corinthe over het fundament van de kerk. ,,Een kerk wil meer zijn dan een gebouw, het moet een plek worden waar aarde en hemel elkaar raken.” 

HOUTEN PALEN Als het bouwbord is onthuld door Jos Maris en Kees van As mogen drie klein groepjes op het bouwterrein de houten palen met de houten hamers nog wat verder de grond in slaan. Dat gebeurt met wisselend succes; enkele paaltjes zaken scheef, zodat gevreesd wordt voor een ‘scheve kerk’. Het echte heien voor de kerk vind komende week plaats.  De PKN wijkgemeente Gorinchem-Oost/ Dalem hoopt dat de kerk eind 2022 gereed is, in de kerkzaal is straks plaats voor 250 kerkgangers. De kerk wordt straks ook gebruikt door de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt, zij kerken nu nog in de Immanuelkerk aan de Grote Haarsekade. 


DRIE KERKENPLAN De bouw van de nieuwe kerk in Gorinchem-Oost vormt onderdeel van het drie kerkenplan van de PKN gemeente Gorinchem. Naast de monumentale Grote kerk in de stad hoort daar de Johanneskerk (bouwjaar 1959) bij. De Johanneskerk is een gemeentelijk monument. Rond het jaar 2000 waren nog plannen voor sluiting en sloop van de Johanneskerk, maar nu is ze onderdeel van het drie kerkenplan en worden verbouwplannen gemaakt. 

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Diverse groepjes gemeenteleden mochten helpen bij het slaan van de 'eerste' palen
Met houten hamers werden zaterdagmorgen de 'eerste' palen voor de kerk geslagen
Het bouwbord aan de Dalemseweg werd onthuld door Jos Maris van Kees van As
Het ontwerp van de nieuwe kerk in Gorinchem-Oost
Artist Impression van de kerk van boven
Ook kinderen mochten helpen bij het slaan van de 'eerste' palen
Deel dit artikel via:
advertentie