Afbeelding
Irina Angyal

Actie ‘Omgekeerde Adventskalender’: gevulde dozen voor Voedselbank

20 december 2021 om 16:47 Maatschappelijk

GORINCHEM Een mooie actie vlak voor Kerst: de wijkgemeenten Johanneskerk en Open Pastoraat van de Protestantse Gemeente Gorinchem organiseren dit jaar in de Adventsperiode voor Kerst een bijzondere actie voor de Voedselbank Gorinchem, namelijk de ‘omgekeerde Adventskalender’.

door Eline Lohman

Aan het begin heeft ieder gemeentelid een kalender ontvangen waarop bij iedere dag een houdbaar product staat vermeld. De bedoeling is dat men dan op de betreffende dag dit product in een doos of tas stopt. Het streven was om op die manier meer dan 100 dozen te vullen voor de Voedselbank Gorinchem. De actie liep van eerste Adventszondag op 28 november tot en met vierde Adventszondag op 19 december. Afgelopen weekend was er een inlevermoment voor de spullen. De actie is een groot succes geworden, want het heeft uiteindelijk 160 dozen opgeleverd voor de voedselbank! 

ENORM VERBINDEND Het idee komt van een heel actief en creatief gemeentelid van wijkgemeente Open Pastoraat. Zij kwam een bericht tegen op internet en zo is het initiatief ontstaan. Het Open Pastoraat organiseert de actie nu voor de derde keer in de Adventsperiode. Dit jaar voor het eerst samen met wijkgemeente Johanneskerk. Het blijkt enorm verbindend te werken om gezamenlijk iets te doen voor een ander, merken de partijen. Zij zien dat veel gemeenteleden meededen aan deze actie en ook anderen die ervan hoorden en het een heel goede actie vinden.

Ook de kinderen zijn erbij betrokken. In hun dienst op zondag, tijdens de kindernevendienst, werd er aandacht aan geschonken en ook zij vulden tijdens de kerkdienst een versierde doos met producten. Er werd door de leiding uitgelegd dat er ook mensen zijn die niet zo veel geld hebben en soms maar weinig of geen geld voor boodschappen hebben.

EIGENWAARDE Er komt zeker een vervolg, vertelt Klaas Jelle Faber, dominee in de Johanneskerk. ,,Als kerk zijn we altijd op zoek naar hoe we mensen kunnen helpen, ver weg, maar ook dichtbij. De kans is groot dat we deze actie volgend jaar weer doen. Het werk van de voedselbank vinden we erg belangrijk.” Voor de klanten van de voedselbank zijn veel dingen helemaal niet vanzelfsprekend, zegt medeorganisator Hank Schuitmaker. ,,Daar worden ze bijna dagelijks mee geconfronteerd. Dat doet wat met mensen, dat kan niet anders. Gewoon boodschappen kunnen doen is daar een voorbeeld van. Daarom is de formule van de voedselbank veranderd. Vroeger kregen mensen een krat met inhoud, nu doen mensen zelf hun boodschappen en kunnen ze kiezen uit het aanbod. Dat maakt een groot verschil en draagt op een positieve manier bij aan hun gevoel van eigenwaarde.”

Klaas Jelle vult aan: ,,Met Kerst vieren wij dat Jezus het geboren wordt. Hij wordt ook wel het Licht voor de wereld genoemd. Als volgelingen van Jezus vinden we het belangrijk om ook zelf lichtpuntjes te zijn en iets te doen voor een ander. In deze coronatijd die door velen als moeilijk, zwaar, donker wordt ervaren, is het goed om er voor elkaar te zijn en te helpen waar mogelijk. Dit initiatief past daarbij. We vinden het ook belangrijk om als kerk niet alleen oog te hebben voor elkaar, maar om ook om te zien naar de wereld om ons heen.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie