In de afgescheiden ruimtes staan bedden klaar
In de afgescheiden ruimtes staan bedden klaar Hannie Visser-Kieboom
met video

Crisis-noodopvang in Gorinchem klaar voor 100 Oekraïense vluchtelingen

Maatschappelijk Asielzoekerscentrum

[GORINCHEM] Sporthal de Hoefslag is in amper twee dagen omgebouwd tot een sobere crisis-noodopvang voor honderd Oekraïense vluchtelingen. Donderdag aan het begin van de avond is alles in gereedheid om de ontheemden op te vangen. Wanneer ze arriveren blijft onzeker, zo laat de gemeente Gorinchem weten. De vluchtelingen worden slechts kortstondig opgevangen in de Hoefslag en daarna doorverwezen naar andere opvanglocaties. 

Aan alles lijkt gedacht in de Hoefslag, voorraden hygiënische producten, kleedkamers met douches die worden ingericht, diervoeding en benches voor huisdieren, babybadjes, een sterkere wifi verbinding en extra stopcontacten voor het opladen van telefoons. In de sporthal is plaats voor honderd mensen, hun slaapplaatsen zijn twee aan twee ingericht. Voor enkele grote gezinnen is een grotere ruimte beschikbaar. In het midden van de sporthal is een grotere eet- en leefruimte ingericht. Drie maal daags wordt een maaltijd bezorgd, dit wordt verzorgd door de keuken van Rivas. 


TELEFOONTJES Gemeentecoördinator Vince Breevaart vertelt dat alles in een paar dagen tijd uit de grond is gestampt. De sporthal is opgedeeld in aparte ruimtes die gescheiden worden door witte zeildoeken, om mensen nog enige privacy te geven. ,,We verwachten nogal wat emoties en zo kunnen ze toch als gezin samenzijn. Bij aankomst worden ze eerst geregistreerd en wordt gekeken of ze zorg nodig hebben. Ook al komen ze midden in de nacht, daar is 24 uur per dag iemand paraat. Verder is van 08.00-22.00 uur een locatiemanager ter plekke. Ook al zitten we vol, we sturen echt niemand weg.” Hoe de mensen in Gorinchem arriveren is onbekend, zo meldde zich in de voorbije week een jong stel met een baby op het politiebureau in Gorinchem. De vluchtelingen krijgen ook begeleiding van Vluchtelingenwerk Gorinchem, zo laat Jeroen Meulenbroek weten. ,,We willen drie maal per week een spreekuur houden en verwijzen mensen ook naar onze website. We hebben al veel telefoontjes gehad uit Gorinchem en er staan nu zo’n twintig vrijwilligers standby. Ook vanuit KLIK Gorinchem staan vrijwilligers klaar om te assisteren bij de opvang. 

DIERENASIEL Breevaart laat de diverse leefruimtes zien, op de bedden liggen dekens, kussens en een hygiëne pakket met onder andere tandpasta en handdoeken gereed. Trots laat hij ook de ruimte zien waar dierenvoer en benches van het dierenasiel staan voor de opvang van huisdieren die meegenomen zijn de vlucht naar veiliger oorden. Burgemeester Reinie Melissant is vol lof over alle initiatieven voor de opvang, zoals de hulp van het dierenasiel. In een column op de website van gemeente Gorinchem schreef ze al over de opvang, ook bij particulieren thuis. ,,Wat kunt u eenmalig doen en wat kunt u langere tijd volhouden te doen. Denk erover na en bespreek het met uw huisgenoten. En doe wat bij uw situatie past.” 

LAADPUNTEN Zelf heeft de burgemeester zich aangemeld voor opvang bij haar thuis via Take care BNB ,,Ik heb de formulieren in gevuld, maar nog niets gehoord. Maar vrijwilligers nemen straks contact op om te kijken wat past qua gezinssamenstelling. Je moet daar wel goed over nadenken, maar laat je hart spreken.” Verder vertelt de burgemeester dat ze voor de inrichting van de noodopvang in de Hoefslag teruggrepen op de evaluatie van de noodopvang in 2015. ,,Daar kun je weer van leren en je ontdekt weer nieuwe vraagstukken, zoals laadpunten voor mobiele telefoons en extra wifipunten, Voor vluchtelingen zijn telefoons een 'life line' met familie elders.” Als plaatsvervangend voorzitter van de veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid weet ze dat koortsachtig gezocht wordt naar andere opvanglocaties zoals cruiseschepen, hotels en leegstaande panden. 

RAMADAN CUP Sporthal de Hoefslag werd voorjaar 2021 ingericht als locatie voor de corona prikken, later verhuisde deze naar de Einsteinweg en waren sporters weer welkom. Nu moeten zij opnieuw wijken, zoals de recent aangekondigde Ramadan cup, zij kunnen nu terecht op het Dalemplein. Ook andere sporters moeten uitwijken, zij kunnen onder andere terecht bij de sportschool aan de Kennelweg. Dat zelfde geldt voor scholen, zij kunnen als het weer het toelaat ook gebruik maken van het buitensportveld.  De kosten die gemoeid zijn met de crisis noodopvang worden naar verwachting vergoed door het rijk, zo zijn extra mensen nodig om de opvang te begeleiden. Over het leefgeld voor de vluchtelingen worden landelijke afspraken gemaakt. 

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Alles is gereed voor de opvang van de vluchtelingen
Ook aan huisdieren is gedacht, de materialen zijn geschonken door het dierenasiel
De eet- en recreatieruimte in de Hoefslag
De voorraad hygiëne producten in de Hoefslag
advertentie
advertentie