Afbeelding
Fay Plessen
Column Lieve Loes

Ik weet het: ik word leraar!

4 oktober 2022 om 07:53 Maatschappelijk

Lieve Loes,

Ik kom uit een commercieel beroep en ik wil iets heel anders gaan doen: ik wil het onderwijs in. Hoe doe ik dat?

Groeten,

Leraar in Leerdam

Beste Leraar,

Mijn eerste vraag aan jou is: welke opleiding heb je afgerond? Voor de meeste banen in het onderwijs heb je namelijk minimaal een hbo-diploma nodig, behalve voor onderwijsassistent, dat is een mbo 4 diploma.

Mijn tweede vraag is: met welke leeftijdsgroep wil je werken? Kinderen in het basisonderwijs? Dan kun je inderdaad kijken naar de mbo 4 opleiding voor onderwijsassistent of naar de pabo. Als je al een hbo-diploma hebt, kun je de pabo verkort doen.

Of wil je lesgeven in het voortgezet onderwijs? Welk vak wil je dan geven? Als je de heao hebt gedaan bijvoorbeeld, zou je economie kunnen geven en kun je in twee jaar je onderwijsbevoegdheid halen. Als je iets heel anders hebt gedaan, zul je een vierjarige lerarenopleiding moeten volgen.

Je kunt ook les gaan geven op het mbo. Als je een hbo-diploma hebt in een bepaalde richting, bijvoorbeeld ICT, hoef je ‘alleen maar’ je Pedagogisch Didactisch Getuigschrift (PDG) te halen en dat kan vaak al in een jaar. Met een PDG kun je ook terecht in het praktijkonderwijs.

Je zou ook kunnen overwegen om NT2-docent te worden om mensen met een niet-Nederlandse achtergrond de Nederlandse taal te leren. Hier is ook veel vraag naar en de opleiding duurt ongeveer twee jaar.

Ga in ieder geval een keer meelopen bij verschillende docenten om te kijken of het onderwijs écht wat voor je is. Goed om te weten: vaak is een duale opleiding mogelijk. Dat betekent leren en werken tegelijk.

Voor meer informatie is het Onderwijsloket een goed startpunt: www.onderwijsloket.nl. Je bent uiteraard ook welkom bij het Leerwerkloket voor een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek.

Groeten,

Loes de Loopbaanadviseur

Ook een loopbaanvraag? Stuur een e-mail naar regioav@leerwerkloket.nl; wij nemen contact met je op.

Deel dit artikel via:
advertentie