Afbeelding

Column: Lieve Loes

2 september 2022 om 15:43 Zakelijk

Lieve Loes,

Ik ben een fitte dame van 55 jaar. Ik heb de huishoudschool gedaan en daarna altijd in winkels gestaanSinds vorig jaar zit ik zonder werkIk hoor dat er veel tekorten zijn in de zorg. Daar wil ik wel gaan werken, maar ik heb geen diploma’s. Hoe kan ik toch in de zorg werken?

Groeten,

Zorgzaam in Schelluinen

Beste Zorgzaam,

Wat mooi dat je in de zorg wilt werken! De zorg is breed en divers. Het is goed om te beginnen met jezelf de vraag te stellen: “Met welke doelgroep wil ik werken?” Denk je aan ouderenzorg? Mensen met een verstandelijke beperking? Werken als kraamverzorger? Een website met veel goede informatie is www.ontdekdezorg.nl.

Waar je misschien het meest over hoort, zijn de tekorten in de ouderenzorg. Dan is het goed om te weten dat er veel vraag is naar mensen met een mbo diploma Helpende (niveau 2) en Verzorgende IG (niveau 3).

Zorginstellingen bieden vaak een betaalde leerbaan aan wat betekent dat je drie of vier dagen werkt, een salaris ontvangt en dat de opleiding (één dag in de week) ook wordt betaald.

Werkgevers in de zorg hebben maar een beperkt aantal mensen beschikbaar voor de begeleiding van leerlingen, en een beperkt budget. Daarom zetten ze vooral hoger in, dus op leerbanen voor mbo 3 (Verzorgende IG) of Verpleegkundige (mbo 4 of hbo).

Een diploma van de huishoudschool geeft niet zomaar toegang tot een mbo 3 opleiding. Hier zul je eerst een test voor moeten doen. Met je diploma van de huishoudschool kun je wel starten op mbo 2 niveau, maar het is dus lastig(er) om een leerbaan te vinden voor Helpende.

Kortom, Zorgzaam in Schelluinen, er zijn verschillende mogelijkheden. Kom langs bij het Leerwerkloket voor een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek, dan kunnen we je ook vertellen wáár je zo’n leerbaan kunt vinden.

Groeten,

Loes de Loopbaanadviseur

Ook een loopbaanvraag? Stuur een e-mail naar regioav@leerwerkloket.nl; wij nemen contact met je op.

*Deze column kwam tot stand in samenwerking met Leerwerkloket Alblasserwaard Vijfheerenlanden

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie