Corrien Kleine helpt om het Eind schoon te houden
Corrien Kleine helpt om het Eind schoon te houden Fons de Bilde

‘Mooier Gorinchem’ met Fons de Bilde

21 maart 2023 om 13:33 Maatschappelijk

GORINCHEM ‘Mooier Gorinchem’ is een artikelenreeks van acht afleveringen in De Stad Gorinchem. Twee weken geleden konden de lezers kennis maken met ‘retour Bliek’ Fons de Bilde. Vandaag verschijnt het eerste artikel van zijn hand. ‘Mooier Gorinchem’ is een cultureel burgerinitiatief van Fons de Bilde in samenwerking met De Spreekkamer van de Stad waarin ‘nieuwkijkers’ kansen voor de stad belichten. Zie je een kans? Maak het kenbaar via mooiergorinchem@despreekkamervandestad.nl

Opschoondag

Daar zitten ze dan op een bankje in de zon: de mannen van Waardlanden. Even uitpuffen. Een boterham, koffie en een sjekkie. Ik complimenteer ze met het mooie werk dat ze verrichten bij Buiten de Waterpoort. De viooltjes staan er weer vrolijk bij, gras gemaaid, de prullenbakken geleegd en alles keurig aangeveegd. 

Ze krijgen niet zo vaak te horen dat ze Gorinchem zo mooi houden en kunnen een opsteker zeker waarderen. Ze vertellen mij over het milieuvriendelijk onkruid weghalen, geen chemische rotzooi meer, maar werken met stoom. Bij de Dalempoort komen daardoor weer veel verschillende soorten bloemen en bijen. Het is me opgevallen dat er een nieuwe prullenbak staat op de plek waar eerst een openbaar toilet stond. Ze vragen mij of ik er iets ingegooid heb want, en dat wist ik niet, de prullenbak kan praten! De prullenbak zegt ‘Bedankt!’ als je er iets in gooit. ,,Waarschijnlijk afgekeken van De Efteling”, zeg ik en we lachen er allemaal smakelijk om. 

ZWERFAFVAL

Ik vraag hoe we Gorinchem met zijn allen mooier kunnen maken. Nou, dát weten ze wel! ,,Wij legen de prullenbakken en houden de straten schoon. Toch blijft hier en daar zwerfafval liggen. Het wordt enorm gewaardeerd als inwoners helpen dat op te ruimen. Omdat het niet verstandig is zwerfafval met je blote handen op te rapen stelt Waardlanden daarvoor materialen beschikbaar. Je kunt bij ons op de Boezem een gratis setje halen dat bestaat uit een reflecterend hesje, afvalzakken, een zwerfafvalgrijper en handschoenen. Daarmee kun je je eigen straat schoonhouden. Vooral peuken vind je overal en zijn een groot probleem. Er is een mevrouw die op Het Eind woont die dat vaak doet en daar worden wij heel blij van.” 

IETS LEKKERS

Corrien Klein krijgt veel bedankjes van voorbijgangers en soms iets lekkers van Sweet Ima, de patisserie op de Langendijk. De meeste Gorcumers kennen ook Frits wel, die heel vaak de omgeving van de Molenstraat schoon houdt. Maar Frits is al een tijdlang ziek. Vanaf deze plaats wil ik hem bedanken dat hij Gorinchem mooier maakt en hem beterschap wensen. 

Thuisgekomen lees ik op de site van de Waardlanden over de Landelijke Opschoondag op zaterdag 18 maart. Ze hebben een milieucoach; Nelleke. Zij kan tips en advies geven. Het mag in Gorinchem vaker Opschoondag zijn, samen met de mensen van Waardlanden maken we Gorinchem mooier! Zo kun je een aanhangwagen lenen om je grofvuil bij de milieustraat te brengen. Op www.waardlanden.nl staat véél interessante informatie.

Fons de Bilde

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie