Jan de Sterke in volle glorie.
Jan de Sterke in volle glorie. Eigen foto

Vaartochtjes met Stoomsleepboot Jan de Sterke tijdens Open Havendag

7 mei 2023 om 16:33 Maatschappelijk

GORINCHEM Op zaterdag 13 mei is het Open Havendag in Gorinchem en is het weer mogelijk om een vaartochtje te maken met de historische Stoomsleepboot Jan de Sterke. Tickets hiervoor zijn te koop bij de stand op de brug bij de trappen naar de Ondervloed, waar de historische vaartuigen liggen. 

Om 11.00 uur starten de rondvaarten. Bij de stand en aan boord vertellen de vrijwilligers u graag meer over de boot. En misschien wilt u, indien mogelijk, wel een kijkje in de machinekamer nemen? Lichte kleding is dan niet aan te raden.

GESCHIEDENIS IN HET KORT

Stoomsleepboot Jan de Sterke werd in 1913 gebouwd in ‘s- Gravenhage en vaart nog met een originele, 2-cilinder stoommachine. De stoom die deze machine gebruikt, wordt geleverd door de stoomketel, en zogenaamde Schotse Ketel. De originele ketel is vanwege de slechte staat in 1973 vervangen door de huidige stoomketel. Deze wordt kolengestookt en verwarmt daarmee ca. 2500 liter water. De stoomsleper heeft in het verleden andere namen gehad. In 1913 heette zij ‘Snel’. Vanaf 1949 ‘Mariëtte’ en van 1977 tot 1996 heette zij ‘Hendrina II’.

VAREND MONUMENT

Sinds begin 1995 is de Hendrina II in eigendom bij de Gorcumse Stoomboot Stichting ‘De Compound’, die haar op 6 december 1996 de naam ‘Jan de Sterke’ gaf. Onder die naam is zij sinds 2003 geregistreerd als Varend Monument en sinds 2020 heeft zij ook de status Nationaal Monument. Hier zijn wij heel trots op en wij doen er alles aan om de boot voor de toekomst te behouden.  

Jan heeft een vaste ligplaats in Gorinchem aan de Linge, onder de molen aan de Ondervloed. In de wintermaanden heeft zij een prominent plekje in de Lingehaven naast de Lingesluis.


VRIJWILLIGERS

De Gorcumse Stoomboot Stichting is dringend op zoek naar vrijwilligers (m/v) die als bemanningslid tijdens evenementen de boot kunnen bemannen of onderhoud aan de boot willen verrichten, zoals schilderwerkzaamheden en andere klussen. Uiteraard is een combinatie van bovenstaande taken ook mogelijk.
Als kapitein dient u in het bezit te zijn van het Groot Vaarbewijs en eventueel van een Rijnpatent.
Als machinist krijgt u intern een opleiding en wordt u ingewerkt om met de stoommachine te kunnen werken.
En als matroos bent u misschien wel de belangrijkste persoon aan boord. U bent dan immers belast met de zorg voor passagiers en bemanning.
Heeft u hart voor oude techniek, kunt u goed in teamverband werken en is vrijwillig bij u niet vrijblijvend, kortom u doet wat u zegt, dan ziet de stichting uw reactie graag tegemoet! Tijdens de Open Havendag kunt u zich uiteraard ook melden.
Informatie en aanmelden: info@jandesterke.nl

advertentie
advertentie