Afbeelding
UIT DE REGIO

Verhaal van Liniecrossers gaat echt leven

18 november 2019 om 09:56 Mensen

SLIEDRECHT Om de historie rondom de zogenoemde Liniecrossers niet verloren te laten gaan, is zaterdag een herdenkingsruimte in De Wilgenhorst geopend, aan de Molendijk 16 in Sliedrecht. Vanuit onder meer dit pand werkten de Liniecrossers, die precies 75 jaar geleden de eerste oversteek maakten van Sliedrecht naar Drimmelen. 

De Wilgenhorst speelde zaterdag een grote rol tijdens de herdenkingsdag. In de afgelopen periode is er in de kelder van De Wilgenhorst gewerkt aan een herdenkingsruimte. In deze kelder is een gedeelte van de Biesbosch in scene gezet en zijna afbeeldingen en bezittingen van de 21 Liniecrossers tentoongesteld. De opening van deze herdenkingsruimte was een onderdeel van de herdenkingsdag zaterdag. Op deze dag hebben nabestaanden, oud commando's en andere betrokkenen een optocht gevormd richting het Albrechtplein, waar een monument staat ter nagedachtenis aan de Liniecrossers en waar een krans gelegd werd. 

Daarna ging de optocht naar het bewuste pand op de Molendijk. Met de klanken van doedelzakmuziek erbij kwam de stoet aan. Na een donderende fly over van twee historische vliegtuigen, een Harvard en een Beechcraft, werd het pand officieel geopend. Het rode doek valt en dat is het startsein voor de genodigden – vooral nabestaanden van de Liniecrossers – om de herdenkingsruimte als eerste te betreden. Die hangt vol met onder meer foto's van de crossers, met poppen zoals een koerierster die aangehouden wordt en een kaart van de routes door de Biesbosch. De spotjes die op de foto's zijn gericht, worden aangezet en daarmee worden de helden van toen verlicht.

Lenny van Dodewaard vindt de ruimte 'een prachtig initiatief, vertelt zij, al rondkijken bij de foto's. ,,Mijn opa was een van de crossers. Ik vind het heel mooi dat dit na zoveel tijd op deze manier herdacht wordt. Wij hebben onze vrede aan deze mensen te danken. De ruimte is mooi opgezet, met eerbied voor de Liniecrossers."

Ook burgemeester Bram van Hemmen noemt de ruimte bijzonder. ,,Het is een emotionele middag. Ik vind het een eer om hier deel van te mogen zij. De Liniecrossers waren degenen die voor onze vrijheid vochten. Zij hebben veel mensenlevens gered. Herdenken kunnen we overal, maar op deze plek begon het allemaal 75 jaar geleden."

Dat klopt: 75 jaar geleden in november 1944 werd de eerste oversteek gemaakt van Sliedrecht, toen nog bezet door de Duitsers, naar Drimmelen, het al bevrijde Brabant, door Co Bakker en Bertus van Gool. Het doel van de oversteek was het opzetten van een inlichtingenstroom tussen Rotterdam in bezet gebied en de geallieerden in Eindhoven in bevrijd gebied. De Liniecrossers gebruikten een netwerk van 'safehouses'. Een van de belangrijkste gebouwen was het woonhuis waar familie van Gool woonde, De Wilgenhorst aan de Molendijk 16. Door de ligging en de ruime kelder, was dit pand ideaal gesitueerd om te dienen als begin- en eindpunt van de crossline. Gedurende de laatste maanden van de Tweede Wereld Oorlog was het dan ook een komen en gaan van koeriersters en verzetsmensen die van de crossline gebruik moesten maken. 

Kortom: een pand vol geschiedenis, vertelt Ab van Gool, de zoon van Bertus van Gool. Ab is bestuurslid bij de Stichting Liniecrossers Sliedrecht . Hij heeft de afgelopen maanden samen met anderen gewerkt aan de inrichting van de herdenkingsruimte. ,,In de grote zaal hangen foto's van Liniecrossers en zijn spullen te zien van deze mensen, zoals een trouwboekje, een zakmesje en foto's. We hebben de ruimte niet volgestouwd met oorlogsartikelen, maar met persoonlijke spullen, zodat mensen een beeld krijgen van de Liniecrossers. Dat begint al bij binnenkomst: je komt binnen in een soort oude griendhut waarin je door raampjes richting de Biesbosch kunt kijken, om de sfeer van toen weer te geven. Je ziet mensen, riet, knotwilgen."

Ab is blij dat de herdenkingsruimte er is. ,,De Liniecrossers zijn heel belangrijk geweest, voor heel Nederland. Daarom besloten we eind 2016 een stichting op te richten, ter nagedachtenis aan deze mensen. Dat waren echt helden! Het zou zonde zijn als de historie verloren zou gaan. Dat willen we niet. We willen de geschiedenis overbrengen op de jeugd."

Dat Ab nu op een voor hem zo beladen plek staat, doet hem wel wat. ,,Mijn vader opereerde precies vanuit dit huis en dat maakt mij heel emotioneel. Ik vind het extra mooi dat door de herdenkingsruimte het verhaal echt gaat leven. Mensen gaan erover nadenken, stellen hopelijk vragen. Je moet het niet zien als een museum – je kunt je inschrijven voor een rondleiding als je interesse hebt en hebben we eenmaal een groepje belangstellenden, dan ga ik samen met wat anderen de rondleiding geven. Zeker ook voor scholieren is het een interessante plek om te bezoeken." 

Dirk Batenburg vindt de ruimte een aanwinst voor zijn woonplaats. ,,Goed dat zulke dingen herinnerd blijven worden. Ik vind het belangrijk om de geschiedenis te bewaren. Ik ben van 1936 en heb wel wat meegemaakt, dus ik vind het een heel belangrijk onderwerp." Zie voor meer informatie de website liniecrosserssliedrecht.nl.
 

De redactie selecteert, voor u, regelmatig een aantal boeiende verhalen uit de regio.
Afbeelding
Afbeelding
Ab van Gool staand, met de oranje das de burgemeester
De fly over
De opening
Afbeelding
advertentie
advertentie