Debby Elemans.
Debby Elemans. Debby Elemans

'Fotografie is voor mij geen copy-paste'

22 januari 2020 om 07:52 Mensen

H'VELD'-G'DAM De Gorcumse Debby Elemans, ondernemer in Hardinxveld-Giessendam en (inmiddels) woonachtig in Giessenburg, is gevraagd om in de vakjury plaats te nemen van de Bruidsfoto Award, die op 11 mei uitgereikt wordt. Debby is er erg blij mee dat ze mag jureren voor deze prijs.

door Eline Lohman

De Bruidsfoto Award is een initiatief van het Bruid en Bruidegom Magazine. Debby Elemans vindt het een eer dat zij plaats mag nemen in de jury. ,,Ik vind het een enorme eer om vanuit mijn ervaring, vakmanschap en creativiteit werk van andere professionals te beoordelen. Het lijkt wel of het niveau van het werk steeds hoger wordt. Waarom ik uitgekozen ben om te jureren is denk ik omdat ik als fotograaf steeds zoek naar mogelijkheden om mijzelf en daarmee mijn fotografie te ontwikkelen. Fotografie is voor mij geen copy-paste."

De fotografe probeert persoonlijkheid in haar foto's te leggen. ,,Wat voor de ene persoon goed werkt, hoeft voor de ander totaal niet te werken. Het is een proces van kijken naar wat en wie ik voor mij heb. Waar ik gebruik van kan maken en hoe kan ik persoon en de situatie het mooiste vastleggen. Ieder persoon is uniek en zo ook de manier hoe ik iemand vast kan leggen op de manier hoe iemand het mooiste/leukste/meest eigen is. Dat is de leukste uitdaging. Ik kom letterlijk en figuurlijk heel dicht bij de personen, ben in het moment en ga mee in de emotie van het moment en leg dit vast."

Ook al heeft Debby eerder in jury's plaatsgenomen, het wordt de eerste keer voor de Bruidsfoto Award. ,,Bij mijn jurering let ik op het gebruik van licht, vernieuwing, spontaniteit in combinatie van compositie. Ik houd van het voelen van emotie. Als fotograaf moet je leidend zijn, het natuurlijk kunnen regisseren van posities zonder dat het te geknutseld wordt. Ik ga op zoek naar de authenticiteit van de fotograaf en de emotie van het moment en chemie tussen het bruidspaar, vanuit andere hoeken dan 'normaal' durven fotograferen."

Waar moet volgens haar een goede bruidsfoto aan voldoen? ,,Dat is afhankelijk van verschillende factoren. Dat kan een prachtige techniek zijn of een bijzonder talent en gevoel voor compositie van de fotograaf, maar het is ook een combinatie van licht en sfeer. Een foto mag raken, je meenemen in het moment. Ik vind het belangrijk dat de emotie voelbaar is en dat de foto niet overbewerkt is. Echt een realistische weergave van de werkelijkheid waarin het lijkt alsof je er onderdeel van bent. Ik word ook blij van een foto als ik het gevoel heb dat ik hem zelf had willen maken."

advertentie
advertentie