Portret van Dieuwertje uit de serie Familieportret Rariteitenkabinet
Portret van Dieuwertje uit de serie Familieportret Rariteitenkabinet Privecollectie

Dieuwertje Stevens wordt raadslid voor de SP

25 oktober 2019 om 21:22 Overig

GORINCHEM – Dieuwertje Stevens (28) wordt in de raadsvergadering van 31 oktober geïnstalleerd als raadslid voor de SP. Ze volgt daarmee Eyup Gungor die zijn werk niet meer kon combineren met het raadswerk.

De installatie van Stevens is de tweede wisseling in de SP fractie tijdens deze raadsperiode. Eerder al nam Eva Dansen, voorheen wethouder, afscheid van de gemeenteraad om ambtenaar bij de gemeente Gorinchem te worden. Dieuwertje is al langer politiek actief. "Toen ik veertien was begon mijn interesse in de politiek, vooral door een gevoel van rechtvaardigheid. Ik had volop ambities en wilde de wereld veranderen, vooral voor de minderbedeelden in de samenleving. Nu ik wat ouder ben, weet ik dat het niet zo gemakkelijk is om de wereld te veranderen, maar veel groepen in de samenleving worden nog altijd niet gehoord". Toen ze zestien jaar werd, koos ze voor het lidmaatschap van ROOD, de jongerenorganisatie van de SP. Kritisch denken, luisteren en reflecteren zijn belangrijk voor haar.

Kwetsbaar

Stevens woont samen met haar moeder in de binnenstad en studeert thans autonome fotografie op de foto academie. Ze zit nu in haar examenjaar voor autonoom fotograaf. Als raadslid gaat ze zich straks onder andere bezig houden met cultuur. Maar ze gaat ook aan de slag met natuur, diversiteit, jeugdhulp en schuldhulpverlening. "Ik wil me vooral inzetten voor kwetsbare mensen. Denk aan mensen die de jeugdhulp niet kunnen vinden, mensen die in financiële problemen komen door de overheid of mensen die gediscrimineerd worden. Maar ik ga ook cultuur doen. Als kunstenaar heb ik wel wat twijfels bij de nieuwe cultuurvisie. De visie gaat mijns inziens veel te veel over financiën. Ik noem als voorbeeld de term sociaal rendement, alsof kunst terugverdiend moet worden. Ik mis de insteek van het college in deze visie, waarom is hiervoor gekozen? Ik ga daar zeker nog vragen over stellen aan het college". Naast de fotografie opleiding die ze volgt, tekent en schrijft ze historische fictie als onderdeel van haar eindexamenproject. Vanwege haar chronische ziekte heeft ze een Wajong-uitkering, maar dat weerhoudt haar er niet van om raadslid te worden. Ook al wordt haar raadsvergoeding straks verrekend met haar uitkering.

Vrouwen

Vanaf de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 draait Dieuwertje al mee met de fractie als fractie-assistent. "De fractievergaderingen op maandag en de vergaderingen op donderdag op het gemeentehuis woonde ik altijd al bij. Verder heb ik al mee geschreven aan meerdere moties, zoals over begrijpelijke taal, vragen over discriminatie en bevriezing van huur. Als fractie-assistent heb ik al regelmatig gesproken als woordvoerder, ik zit straks alleen op een andere plek bij de raadsvergaderingen". Dieuwertje stond bij de gemeenteraadsverkiezingen op een vierde plek, ook bij de verkiezingen in 2014 stond ze al op de kieslijst, zij het op een lagere plek. Met de komst van Dieuwertje Stevens als raadslid stijgt het aantal vrouwen van zeven naar acht van de 25 raadszetels. Daarmee komt het percentage op 25 procent vrouwen in Gorinchemse raad.

Selfie van Dieuwertje met een goede vriend
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie