Gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire komen aan op het Plein voorafgaand aan een debat over de zaak in de Tweede Kamer.
Gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire komen aan op het Plein voorafgaand aan een debat over de zaak in de Tweede Kamer. ANP SEM VAN DER WAL

Twintig gedupeerden van toeslagenaffaire maken gebruik van hulpaanbod gemeente Gorinchem

17 april 2021 om 07:55 Mensen

GORINCHEM Twintig gedupeerden van de toeslagenaffaire willen gebruik maken van het aanbod van de gemeente Gorinchem om hen te helpen. De gemeente heeft in totaal 72 gedupeerden kunnen achterhalen, maar niet iedereen wil gebruik maken van de ondersteuning.

Aanvankelijk had de gemeente geen zicht op gedupeerde inwoners, maar via landelijke en lokale oproepen hebben zich uiteindelijk 72 gedupeerden gemeld bij de Belastingdienst voor financiële compensatie vanwege fouten bij toekenning van toeslagen. Via de verantwoordelijk staatssecretaris is gemeenten gevraagd de gedupeerden te helpen met problemen rond huisvesting, schulden, inkomen, zorg en opvoeding. De gemeente doet dit via Avres dat zijn meest ervaren consulenten met schuldhulpverlening heeft ingezet. Met 56 van de 72 gedupeerden is inmiddels contact gelegd, maar 36 van hen hebben laten weten dat ze geen hulp of ondersteuning nodig hebben. Zestien mensen hebben niet gereageerd op pogingen om contact te leggen.

Met de overige twintig is inmiddels een ondersteuningsgesprek geweest, zij waarderen de hulp die ze aangeboden krijgen. Wel is het merendeel terughoudend in het verstrekken van informatie, ook zijn de gesignaleerde hulpvragen heel verschillend. Variërend van hulp bij inkomensreparatie,, budgetbeheer, arbeidsbegeleiding en/of psychosociale zorg. Mogelijk stijgt het aantal gedupeerden van 72 nog verder, iedere twee weken stelt de Belastingdienst nieuwe gegevens beschikbaar.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie