Afbeelding
Bas 't Hoen

Renée Pijpers, coördinator inloophuis De Blauwe Anemoon: ‘Het is fijn afleiding en gezelligheid te kunnen bieden’

29 april 2021 om 13:33 Mensen Mensen maken de stad

GORINCHEM Op de E-bike en met de wind mee is Renée Pijpers (55) in twintig minuutjes van haar woonplaats Hoornaar bij inloophuis de Blauwe Anemoon in Gorinchem. De anemoon staat centraal in het veelkleurige logo. De bloem geeft de mens met kanker weer; een sterke kern met kwetsbare open blaadjes. Hier is aandacht voor mensen met kanker en hun naasten, zegt Renée. 

door Levien Vermeer

De Blauwe Anemoon werd in 2010 opgericht door Renske Gill. Wat begon als wandelen met lotgenoten is inmiddels uitgegroeid tot een Stichting met een inloophuis. ,,Jaarlijks ontvangen we bijna dertienhonderd gasten en worden er tweehonderdvijftig activiteiten georganiseerd”, vertelt Renée. Het opgeknapte oude pand aan de Arkelse Onderweg heeft een sfeervolle en warme ambiance. En dat de gasten die weten te waarderen blijkt uit de reacties in de informatiefolder: ‘De Blauwe Anemoon is een warm nest’ en: ‘Je wordt hier gehoord en gezien’. Iedere medewerker en workshopdocent zet zich op vrijwillige basis in, en het inloophuis wordt gesponsord. 

BAND MET DE GASTEN Renée merkt dat de drempel om zomaar binnen te lopen best hoog kan zijn. ,,Soms zegt iemand: ‘Het was leuk hier en ik voel me echt opgeknapt. Had ik dat geweten, dan was ik eerder gekomen’.” Wat ze zo fijn vindt aan dit vrijwilligerswerk? ,,Afleiding en gezelligheid bieden aan mensen die hier met een zwaar gemoed binnen komen.” 

Wanneer iemand overlijdt, zoals vorig jaar een paar keer gebeurde, grijpt dat iedereen aan

Als bezoekers elkaar wat beter leren kennen ontstaat er soms een vriendschappelijk contact. Een gastvrouw is wel betrokken, maar bewaart ook professionele afstand, zegt Renée. ,,Je krijgt natuurlijk wel een band met de gasten, omdat je elkaar regelmatig spreekt. En wanneer iemand overlijdt, zoals vorig jaar een paar keer gebeurde, dan grijpt dat iedereen aan.” 

De opkomst varieert, maar ze schat dat er toch wel zo’n vijfentwintig gasten per week inlopen. Dat is in coronatijd natuurlijk anders. ,,De Blauwe Anemoon moest een tijdje dicht en daarna konden we, afhankelijk van de activiteit, drie tot zes mensen tegelijk ontvangen.” Maar het gaat niet om de kwantiteit vindt Renée. ,,Al zijn er maar twee gasten en die hebben het goed, dan ben ik blij, want daar doe je het voor.” 

Een gastvrouw neemt alle tijd om naar de bezoekers te luisteren. En ze zorgt dat alles op rolletjes loopt bij de activiteiten die ieder dagdeel worden georganiseerd. ,,Van workshops koken en schilderen tot een filmmiddag en een leesclub, en van darten en jeu de boules tot massages” somt Renée op. ,,Het is hier niet alleen diep verdrietig hoor, er wordt gelukkig ook gelachen” zegt ze opgewekt. Ze begon als gastvrouw, maar is sinds vorig jaar coördinator. Dat doet ze een dag per week. ,,Ik ben aanspreekpunt voor de gastvrouwen, en regel van alles en nog wat.” 

Oma zijn geeft een nieuwe dimensie aan haar leven

GENIETEN VAN KLEINE DINGEN Renée is gelukkig getrouwd met Guus. Samen hebben ze een zoon, een dochter en een kleinzoon. Dat haar kleinzoon werd vernoemd naar haar vader, dat raakte haar. ,,Het is een heerlijk ventje en hij brengt veel vreugde.” 

Oma zijn geeft een nieuwe dimensie aan haar leven. ,,Van te voren heb ik niet kunnen bedenken dat het zo genieten zou zijn” zegt ze met een glimlach. En daar draait het voor haar om in het leven; familie en gezondheid. ,,Ik hoop samen met mijn man gezellig oud te worden in gezondheid. Als het in je eigen kringetje lekker draait, dan heb je toch weinig te wensen over?” 

Ze vindt het een voorrecht te kunnen genieten van kleine dingen. ,,Ik fiets graag en vind het heerlijk om in de natuur te zijn. Ik houd van de polder en van knotwilgen.” Ze is ook in haar element als ze in en om het huis kan rommelen. ,,Ik ben niet creatief, maar als ik weleens tijd over heb dan lees ik een tijdschrift of ik los een cryptogram op.” 

DIT PAST BIJ MIJ De van oorsprong Meerkerkse Renée is in haar werkzame leven voornamelijk bezig geweest op administratief en financieel gebied. ,,Na de geboorte van ons eerste kind ben ik met betaald werk gestopt en heb toen allerlei vrijwilligerswerk opgepakt. Zo was ik onder andere actief bij het dierenasiel, het Natuurcentrum, en de Open Eettafel in mijn woonplaats.” 

In 2017 had ze even wat minder te doen en keek ze op de vacaturebank van het Vrijwilligerssteunpunt Gorinchem. ,,Ik zag dat het inloophuis een gastvrouw kon gebruiken en dacht: dit past bij mij.” Toen heeft ze de basistraining gastvrouw IPSO-inloophuizen gevolgd. 

Brancheorganisatie IPSO (Instellingen PsychoSociale Oncologie) geeft psychosociale zorg aan mensen die geraakt zijn door kanker. Renée vindt het een waardevolle opleiding. ,,In de driedaagse training heb ik handvatten gekregen hoe ik met allerlei situaties om kan gaan, en ook veel over mezelf geleerd.” 

Meer lezen over inloophuis De Blauwe Anemoon? Ga naar: www.deblauweanemoon.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie