Bart de Man met zijn dochtertje Bo.
Bart de Man met zijn dochtertje Bo. Eline Lohman

Kameel bezoekt Vrijbuiter in Spijk

23 mei 2021 om 14:40 Mensen

SPIJK Avonturier Tamar Valkenier loopt momenteel met haar kameel Einstein door Nederland ter promotie van haar boek ‘Fulltime avonturier’, over alles achterlaten en de zoektocht naar ultieme vrijheid. Woensdagmiddag deed ze met haar kameel kampeer- en outdoorzaak Vrijbuiter in Spijk aan.


door Eline Lohman

Het is een bijzonder gezicht: een kameel die rondloopt tussen de tenten die Vrijbuiter op haar tentenveld verkoopt. Eén van de tenten is anders, dat is namelijk een grote, lichtbruine tipi waarin een knapperend haardvuurtje belangstellenden voor de boekpresentatie verwelkomt. Een schaal marshmallows staat klaar. Wanneer er kinderen aan komen lopen en het grote beest in de smiezen krijgen, gaan ze direct op de kameel af.


Zoals Bo (2), het dochtertje van Bart de Man (31) uit Gorinchem. Bo bewondert zonder schroom van heel dichtbij de kameel, die net vers hooi heeft gekregen en daarvan staat te eten. ,,Kiekeboe!”, roept ze naar het beest. ,,We zijn hier voor de kameel”, vertelt Bart. ,,Het is de eerste keer dat Bo er een ziet. Het is weer eens iets anders hè, een kameel zien. Dat maak je niet elke dag mee.” Even later koopt hij het boek van Tamar, die het voor hem signeert. Bart: ,,Het boek spreekt me aan – ik vind de natuur inspirerend. Het lijkt me interessant om over iemand te lezen die alles opgeeft.”

Want dat is wat de 34-jarige Tamar gedaan heeft, zegt zij. ,,Ik leef al zes jaar in een tent. Het boek is een biografie. Ik heb braaf gestudeerd, had een droombaan en een tophuis; ik had niets te klagen. Maar ik had het gevoel: ‘is dit het nu?’. Ik heb mijn baan opgezegd en mijn huis verkocht en mijn spullen heb ik weggegeven. Ik ging terug naar nul, naar de basis. Ik trok per fiets en later lopend de wereld in, maakte ook tochten met dieren en ging jagen. Die avonturenverhalen staan in het boek. Dat gaat over de innerlijke reis die ik gemaakt heb.”

Kinderen zijn heel blij als ze Einstein zien. En volwassenen ook

Nu gaat ze heel Nederland rond voor haar boekpresentatie. ,,Lopend, samen met mijn kameel Einstein. Ik kom nu net uit Woudrichem. Ik bezoek voor mijn boekpresentatie bejaardentehuizen, dierentuinen en ga zo maar door. Kinderen zijn heel blij als ze Einstein zien. En volwassenen ook.”

Floris Freriks, marketing manager bij Vrijbuiter, is blij dat Tamar naar Spijk gekomen is voor haar boekpresentatie en nog wel met een kameel ook. ,,Vrijbuiter is voor veel mensen het startpunt van hun (vakantie) avontuur. Klanten staan - met name in de zomer - met een volgepakte auto voor de deur om de laatste vakantiespullen te kopen. Het is dan extra bijzonder dat er dit keer geen auto, maar een kameel voor onze winkel staat! We vinden het geweldig om Tamar’s avontuur te volgen en dat ze uitgerekend aan ons een bezoekje brengt is alleen maar leuk. We vinden het prachtig om over haar ervaringen te lezen in haar nieuwe boek. Vooral als ze vertelt dat de omgeving én de persoon belangrijke onderdelen zijn van hoe je een avontuur beleeft. Wij zijn van mening dat je avonturen samen maakt. Of het nu met een gezin, een stelletje of met een groep vrienden is. In dit geval dus een kameel als reisgenootje. Supergaaf toch?”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie