Piet de Ruijter met de teamfoto van 1992, op de plek waar vroeger de Schipper-pomp en garage zaten.
Piet de Ruijter met de teamfoto van 1992, op de plek waar vroeger de Schipper-pomp en garage zaten. Suzanne Heikoop

‘Er stroomt olie door zijn aderen’ - Piet de Ruijter met pensioen

29 juni 2021 om 15:13 Mensen

HARDINXVELD-GIESSENDAM Staat er een Renault voor de deur en kom je uit de omgeving van Hardinxveld? Dan is de kans groot dat Piet de Ruijter (65) een vertrouwd gezicht voor je is. Hij begon in de jaren zeventig bij Schipper en ging als ‘meubilair’ mee bij overnames door Indumij en Van Mossel. Op dinsdag 29 juni zwaait de relatiebeheerder na 45+3 jaar af. ,,Ik ben dankbaar voor het vertrouwen dat ik van klanten kreeg.”

Piets vrouw Adrie is ervan overtuigd: er stroomt olie door haar mans aderen. Dat begon al vroeg, vertelt ze. ,,Piet schreef als tiener wel eens een importeur aan voor documentatie over een auto. Als reactie stond Eddy Vlot van Voorsluijs, dealer van onder andere Daf en Peugeot, voor de deur om te kijken of hij een auto kon verkopen. Piets moeder snapte er niets van; er had niemand van het gezin een rijbewijs. Toen ging het lampje branden. Zoon Piet deed de opleiding tot automonteur en was er altijd mee bezig. Moeder vroeg of ze geen vakantiebaantje voor hem hadden en zo het geschiedde. Na de zes weken vakantiewerk hield de baas een plekje vrij, voor als Piet klaar was met zijn opleiding. Hij werkte er vanaf 1972 en haalde er nog diverse diploma’s.”

Toen Piet zijn brommer ging tanken bij de pas geopende Schipper-pomp aan de Wiedhaak, liep hij Wim Schipper tegen het lijf. ,,Wim vroeg wat ik deed”, vertelt Piet. ,,Toen ik zei dat ik bij Voorsluijs werkte, kon ik wel wat onderdelen voor hem meenemen. Dat deed ik regelmatig en dan bleef ik ‘s avonds wel eens hangen en sleutelde ik mee. In mei 1976 vroegen Wim en Arie Schipper of ik bij hen kwam werken. Dat deed ik. Ik werd al snel met het Renault-virus besmet, zelfs onze trouwstoet bestond uit Renaults. Toen de werkplaatschef ziek werd, mocht ik zijn taken overnemen. Later werd ik receptionist, relatiebeheerder en locatieverantwoordelijke. Eind 2003 werd de zaak overgenomen door Indumij, in januari 2019 kwam de vrij abrupte overname naar Van Mossel VKV in Gorinchem. Ik heb veel klanten kunnen behouden en nam ook wekelijks wel een aantal auto’s van klanten uit Hardinxveld en Sliedrecht mee voor keuring en reparaties. Ook in Gorinchem heb ik weer nieuwe klantrelaties opgebouwd.”

Piet heeft er vijfenveertig jaar met veel plezier gewerkt. ,,We zongen Hollandse hits met de radio mee, barbecueden regelmatig op vrijdag en haalden geintjes met elkaar uit. De sfeer onderling was fantastisch! Ik ben ook erg dankbaar voor de klanten. Zo’n vijftig klanten komen al vanaf het begin langs, ik weet van de meeste ook nog precies wat ze gereden hebben. Het is toch bijzonder als een klant je zijn auto toevertrouwt en dat je ze mag helpen. Het is helaas onmogelijk om iedereen persoonlijk te bedanken, maar ik hoop dat ik de meesten op deze manier toch bereik: Bedankt voor het vertrouwen!” De Ruijter gaat vanaf dinsdag niet achter de geraniums zitten. ,,Ik blijf een beetje aan auto’s knutselen, we gaan een maandje kamperen, wellicht vind ik wat vrijwilligerswerk en thuis is er ook altijd wel wat te doen. Ik kijk er naar uit, maar het zal toch wel even wennen zijn.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie