Lisanne Kuling, Dea Dervishi en Pieternelle Maris wandelen over het Regenboogpad bij het stadhuis
Lisanne Kuling, Dea Dervishi en Pieternelle Maris wandelen over het Regenboogpad bij het stadhuis Hannie Visser-Kieboom

Regenboogpad èn -bankje in de regenboogstad Gorinchem

16 juli 2021 om 08:13 Mensen

GORINCHEM – Wethouder Eelke Kraaijeveld en Maarten Venhoven van het COC hebben donderdagmiddag zowel het regenboogpad bij het gemeentehuis als het regenboogbankje Buiten de Waterpoort officieel onthuld. Daarbij leek de regen spelbreker, maar zoals Venhoven liet weten ‘zonder regen geen regenboog’.

Oktober 2020 kwam de PvdA fractie al met een motie om in de stad een regenboogpad aan te leggen. Na de publicatie van een artikel in het NRC in maart van dit jaar over gedwongen coming out van leerlingen op de Gomarus scholengemeenschap werd opnieuw aangedrongen op actie van de gemeente om meer te doen voor de LHBTQ+ gemeenschap in de stad. Maarten Venhoven van COC Rotterdam werkgroep regio Gorinchem  is donderdagmiddag dan ook blij met zowel het pad als het bankje. ,,We hebben overleg gehad met de gemeente over de plek van het bankje, eerst werd het Piazza centrum genoemd, maar dit is echt een betere plek. Voor ons is het bankje echt een cadeautje naast het regenboogpad bij het stadhuis. Dat is echt de beste plek voor het pad en er komt veel verkeer langs”. Recent toonde enkele raadsleden nog een grote regenboogvlag bij het stadhuis als protest tegen Hongaarse wetgeving.

Voor ons is het bankje echt een cadeautje naast het Regenboogpad bij het stadhuis

PAARS Ook wethouder Kraaijeveld vindt het stadhuis de meest passende plek, vooral omdat een regenboogpad geen officieel zebrapad is en mogelijk voor verwarring kan zorgen. ,,Het is ook een mooie binnenkomer en het fleurt het stadhuis helemaal op”. Venhoven geeft bij het pad uitleg over de symboliek van de roze driehoek en de regenboog voor de LHBTQ+ gemeenschap. ,,Paars is de laatste kleur van de regenboog, daarmee wordt een link gelegd met paarse vrijdag”. Enkele leerlingen van de Inclusie- en diversiteitscommissie van het Camphusianum dragen speciaal voor de gelegenheid enkele paarse accenten bij hun kleding.

REGENBOOGSTAD Het regenboogbankje Buiten de Waterpoort contrasteert prachtig met het groen van de bomen, het bankje werd met een 3D printer gemaakt. ,,Hier komt veel publiek en wordt goed zichtbaar dat Gorinchem een regenboogstad is. Het bankje past ook mooi bij andere kunstwerken”, zo vertelt de wethouder, terwijl de regen gestaag blijft vallen. Als symbolische handeling mag hij met enkele leerlingen van het Camphusianum het plaatje vastschroeven met uitleg over het bankje. Pieternelle Maris vertelt dat haar school eenzelfde bankje cadeau gekregen heeft. ,,Hij staat al op school en is een replica van dit bankje. In het nieuwe schooljaar komt hij voor het raam te staan”.

Wethouder Eelke Kraaijeveld schroeft het plaatje vast op het regenboogbankje, links onder de regenboogparaplu staat Maarten Venhoven
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie