Franciska Rijnhout: ,,Het geeft me energie anderen blij te kunnen maken"
Franciska Rijnhout: ,,Het geeft me energie anderen blij te kunnen maken" Bas t Hoen
Mensen maken de stad

Franciska Rijnhout (21) is vrijwilligster bij Humanitas Home-Start en Jongerenmaatje

24 augustus 2021 om 08:29 Mensen Mensen maken de stad

GORINCHEM Kat Turtle zit in de schaduw tussen ons in, bovenop de tuintafel. ,,Die is er altijd graag bij” lacht Franciska Rijnhout (21). Het is niet moeilijk om haar favoriete kleur te raden; het hoesje van haar telefoon, die eveneens op tafel ligt, is zalmroze, en haar gelakte nagels ook. We zitten in de gezellige achtertuin van haar ouderlijk huis; een picknicktafel met gekleurde lampjes erboven, een barbecue er naast. Ze is enig kind en woont nog thuis. 

door Levien Vermeer

,,Ik zit meestal op mijn eigen kamer, maar kijk ook graag met mijn ouders op de bank naar reality-series zoals Love Island of Chateau Meiland. Dat is pure ontspanning, dan hoef ik verder nergens over na te denken.” Ze voelt zich opgelucht nu de coronaregels versoepeld zijn. ,,Ik vind het heerlijk dat ik weer naar een terras kan en dagjes uitgaan met vriendinnen.” Met twee vriendinnen die ze nog kent van de basisschool is ze op kampeervakantie in Frankrijk geweest. ,,Voor mij was het de eerste keer, maar een van m’n vriendinnen heeft vaker gekampeerd en heeft er ook alle spullen voor, dus dat is helemaal goed gekomen.” 

PANNENKOEKEN BAKKEN Na de zomer gaat Franciska naar het een na laatste jaar van de vierjarige HBO-opleiding Sociaal Werk. Het afgelopen jaar is ze, bij wijze van stage, vrijwilligster geweest bij Home-Start en Jongerenmaatje van Humanitas. Ze legt uit wat dat inhoudt: ,,Home-Start biedt opvoedondersteuning aan gezinnen. Zelf was ik betrokken bij een alleenstaande moeder met twee dochters van 8 en10 jaar en een zoon van 13.” Een gezin kan zich gratis voor Home-Start aanmelden. Franciska vertelt: ,,Ik heb eerst samen met mijn contactpersoon van Humanitas kennis gemaakt met het gezin. De klik was er meteen. Als dat niet zo is dan wordt er een andere match gemaakt.” 

De kinderen kijken echt naar me uit. De moeder waardeert mijn bezoek ook

Ze heeft geen rol als hulpverlener, maar is ondersteuner. ,,Ik kom één keer per week langs om iets leuks te doen met de kinderen en de ouder te ontlasten. Als ik er ben heeft de moeder even vrij, maar ze houdt wel de regie.” Franciska bedenkt een activiteit, waarvan ze de onkosten bij Home-Start kan declareren. ,,Samen pannenkoeken bakken of knutselen, en met lekker weer naar de speeltuin; alles om de kinderen af te leiden, zodat ze even niet bezig hoeven te zijn met wat er speelt in het gezin, waarom de ouder soms minder goed in zijn of haar vel zit.” Die paar uurtjes per week maken zeker verschil, merkt ze. ,,De kinderen kijken echt naar me uit. De moeder waardeert mijn bezoek ook, maar zij heeft veel dingen aan haar hoofd.” 

Franciska helpt het gezin verder door inzet van de zogenoemde ‘sociale kaart’. ,,Mensen weten soms niet welke mogelijkheden er allemaal zijn. Zo kon ik hen attent maken op het bestaan van de kleding- en speelgoedbank, en dat geeft me voldoening.” De begeleiding duurt maximaal een jaar, met een klein minpuntje: ,,Ik zie er wel tegenop om straks afscheid te moeten nemen” zegt Franciska. 

JAPANSE CULTUUR De sociale kaart heeft ze ook gebruikt voor haar andere vrijwilligerstaak. ,,Met behulp van die kaart kun je activiteiten selecteren. Voor Jongerenmaatje kom ik bij een jongvolwassene met autisme en een taalstoornis, om hem te helpen sociale contacten op te doen.” Het leek haar pittig, maar ze zag het meteen zitten. ,,Met het oog op mijn opleiding vond ik dit een mooie uitdaging. Ik krijg bij de stage verschillende opdrachten mee over mijn eigen leerproces en reflectie daarop.” 

Humanitas traint de vrijwilliger en geeft advies, zegt Franciska. ,,Je leert omgaan met verschillende situaties en hoe je die kunt hanteren. Verder krijg je intervisie met collega-vrijwilligers en denk je met elkaar mee. Ook al ga je alleen naar het gezin of de jongere toe, je kunt altijd op elkaar terugvallen.” Het draait bij Jongerenmaatje om vriendschap, vertrouwen en gezelligheid, dus ze heeft eerst een band met haar leeftijdsgenoot opgebouwd, al had dat even tijd nodig. ,,Hij houdt van de Japanse cultuur en van gamen, dus ik heb me op zijn interesses gericht.” 

Ze nam hem ook mee naar de ChillAut die twee keer per maand in Gorinchem en Leerdam voor jongeren met autisme wordt georganiseerd. Ze deden er spelletjes, en nu zit hij in de groepsapp. ,,Jammer genoeg werd de ChillAut door corona gesloten, anders hadden we meer kunnen doen. Het is trouwens de bedoeling dat hij daar uiteindelijk in zijn eentje naar toe gaat.” Zo geeft ze hem ‘kapstokjes’, zegt ze. ,,We zijn bijvoorbeeld op Facebook gaan zoeken naar groepen waar hij lid van zou kunnen worden.” Jongerenmaatje stelt per maand een bedrag beschikbaar om samen iets leuks mee te doen. ,,Omdat ik dat geld een paar maanden opspaarde konden we met de laatste afspraak samen sushi gaan eten” lacht ze.

Wilt u meer informatie over Jongerenmaatje en Maatje Home Start?  Ga naar: www.humanitas.nl 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie