Humanitas Home-Startwww.humanitas.nl/afdeling/gorinchem/
Humanitas Home-Startwww.humanitas.nl/afdeling/gorinchem/ Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Marisca Bikker, vrijwilliger bij Home-Start van Humanitas: ‘Echt luisteren maakt het verschil’

17 mei 2021 om 21:05 Mensen

GORINCHEM Marisca Bikker (42) uit Brandwijk is nu ruim twee jaar vrijwilliger bij Home-Start van Humanitas. Via het project ondersteunt ze gezinnen die een steuntje kunnen gebruiken. ,,Toen de jongste van mijn vijf kinderen naar school ging, wilde ik graag iets gaan doen met de tijd die daardoor vrij kwam. Ik zag een advertentie van Humanitas in de krant en vroeg om informatie. Ik ging op gesprek, volgde een training en werd gekoppeld aan het eerste gezin. Daar heb ik vooral veel geluisterd, onbevooroordeeld. In eerste instantie dacht ik: wat draag ik daar nou mee bij, maar alleen met je oren kan je ook al heel veel betekenen. De gezinnen waar we ingezet worden, met kinderen tot 18 jaar, hebben vaak geen of een heel klein sociaal vangnet. Er wonen weinig familie en vrienden in de buurt. Ouders praten daardoor zelden met iemand en soms zijn dingen ook lastiger te delen met mensen die dichtbij staan. Ik mag naar hen luisteren en hen bijstaan waar nodig. Soms geef ik tips¸ bijvoorbeeld over hoe structuur aan te brengen, soms help ik iemand om over een drempel te stappen. Als moeder breng je jouw eigen ervaring mee.”

Inmiddels is Marisca aan haar derde gezin gekoppeld. ,,We helpen drie maanden tot maximaal een jaar. In die tijd proberen we het gezin te verstevigen, naast ze te staan en te helpen om na een tijdje weer zelfstandig verder te kunnen. Iedere week ga ik een paar uur op bezoek, dit wordt langzaam afgebouwd als het gezin er klaar voor is. De drie gezinnen waren heel verschillend. Ze kwamen bij Home-Start terecht via verwijzers, zoals het sociale team van de gemeente, die het project ook subsidiëren, of het consultatiebureau. Gezinnen kunnen zichzelf ook aanmelden. Dat kan bijvoorbeeld als je geen vangnet hebt, een andere achtergrond of cultuur hebt of als iemand in het gezin ziek is. Soms ben je er ook juist voor de kinderen, om de ouders te ontlasten. Op welke manier ze ook bij ons terecht komen, het belangrijkste is dat ze zelf gemotiveerd zijn. Afscheid nemen is wel lastig, ik heb na het traject vaak nog een tijdje contact via de app. Je weet wel dat ze op eigen benen verder kunnen, dat helpt wel bij het loslaten. Als vrijwilliger is het goed om met andere vrijwilligers in gesprek te gaan. Daarom hebben we eens in de twee maanden intervisie, waarin we kunnen delen waar we tegenaan lopen en wat goed gaat. Dat is heel leerzaam en gezellig .”

THUISSITUATIE Home-Start is ook heel waardevol voor de vrijwilliger zelf. ,,Het is mooi dat je vanuit de polder in de ‘grote stad’ Gorinchem mensen kan ondersteunen. Ik leer daar zelf ook veel van, onder andere over andere culturen, creatiever koken met goedkopere producten, opvoeden op een andere manier. Ook besef ik me hoe ik het getroffen heb met mijn eigen thuissituatie. Ik heb familie en vrienden dichtbij die kunnen inspringen en in mijn gezin hebben we het ook goed. Hoe je opgroeit is heel bepalend voor hoe je later functioneert.”

advertentie
advertentie