Steven Bergakker in de Rommelpot
Steven Bergakker in de Rommelpot Hannie Visser-Kieboom

De Rommelpot in de Lingewijk sluit na 34 jaar de deuren

14 juli 2022 om 14:51 Mensen

GORINCHEM Over twee maanden moet de ‘Rommelpot’ aan de Arkelse Onderweg in de Lingewijk helemaal leeg verkocht zijn. Eigenaar Steven Bergakker (76 jaar) vindt het na 34 jaar mooi geweest, op 1 september krijgt hij de sleutel van zijn nieuwe woning in de binnenstad. Vandaag begon de uitverkoop en het is die ochtend al lekker druk in zijn winkel aan de Arkelse onderweg. 

Steven Bergakker zit op zijn gemak in zijn winkel en maakt met iedere klant een praatje. Zo zoekt iemand een afstandsbediening, weer een ander zoekt gereedschap en wie koopt straks die heerlijk romantische poppenwagen? ,,Ik denk wel dat ik het ga missen, maar ik ben nu 76 jaar. Misschien dat ik tot mijn tachtigste had kunnen doorgaan, maar ik ben het nu wel zat. Vier jaar geleden dacht ik ook al aan stoppen, toen ik werd gedotterd. Maar nu heb ik een andere huis gekocht,” zo vertelt Bergakker in zijn winkel. Te midden van rekken met boeken, kleding, CD’s en andere snuisterijen die wel een tweede leven verdienen is het heerlijk snuffelen. Een van de klanten vertelt dat hij altijd naar een kringloopwinkel gaat om te ‘ontstressen’.  ,,Mijn vrouw Anky is hier 34 jaar geleden begonnen met de ‘Rommelpot’. Ze had haar papieren gehaald voor de winkel en we zijn vanuit Vuren hier naartoe verhuisd. In 1994 is ze overleden en toen ben ik doorgegaan. Als mijn vrouw niet was begonnen, was er nooit een Rommelpot geweest.”

Die zware eiken meubels gingen altijd op transport naar Oost-EuropaONTRUIMINGEN De spullen om te verkopen in de Rommelpot verkreeg Bergakker vooral door de ontruimingen van woningen, de adressen kreeg hij via zijn contacten met notarissen, begrafenisondernemers en Poort6. ,,Ik heb nooit iets ingekocht. Inboedels waren altijd het leukste om te doen. Soms vond ik nog persoonlijke documenten of foto’s, die gaf ik altijd aan de familie terug. Echt antiek heb ik niet gevonden, maar grote stukken zoals witgoed en meubels kon ik altijd goed verkopen. Die zware eiken meubels gingen altijd op transport naar Oost-Europa. In kleding zit geen handel.” Sinds twee maanden is hij gestopt met de ontruimingen. ,,Sinds corona kreeg ik al minder verzoeken tot ontruimingen, sinds die tijd loopt de winkel ook minder goed. Vooral in het gulden tijdperk heb ik goed verkocht, sinds de euro werd het minder.” De Rommelpot was voorheen altijd op zaterdag geopend. Bergakker zelf werkte daarnaast altijd als schoonmaker. 

UITVERKOOP Sinds hij liet weten te willen stoppen zijn al diverse mensen langs geweest voor spullen. Zo kwamen vrijwilligers van de kerk langs om te kijken of ze nog wat zijn spullen konden verkopen. De uitverkoop van de Rommelpot duurt ook niet langer dan twee maanden, als het aan Bergakker ligt. ,,Maar ik heb nog zeker veertig of vijftig dozen staan om uit te pakken.” De winkel heeft inmiddels een woonbestemming gekregen en het pand staat te koop. Bergakker woonde zelf altijd boven de winkel. Die winkel zelf kan straks omgebouwd worden tot woning. Achter het pand ligt nog een grote tuin. 

De Rommelpot is in juli en augustus van donderdag tot en met zaterdag open van 10.30 tot 16.00 uur. Daarna gaat de winkel voorgoed dicht.

advertentie
advertentie