Afbeelding
Marjolein Jaworkski

#WijzijnGorinchem: Esmay Usmany (37) – artiest

Mensen

[GORINCHEM] In de rubriek #WijzijnGorinchem zetten we eens in de twee weken een echte Gorinchemer in de spotlight. Want wie wonen er eigenlijk allemaal in Gorinchem? En wat zijn hun verhalen? Deze week: Esmay Usmany (37) – artiest.

door Fleur van Benten

,,Ik wist al vanaf jonge leeftijd dat ik iets wilde doen met muziek, theater en het vertellen van verhalen. Na de havo ben ik gaan studeren aan het conservatorium. Daarna heb ik de kunstschool gedaan. In mijn werk als artiest valt alles samen. Ik zing, speel, schrijf en maak. 

TWEEDE BOEK Op 11 september heb ik de boeklancering van mijn tweede boek in Theater Peeriscoop. Daar is mijn carrière begonnen: na mijn afstuderen maakte ik onder begeleiding van Fred Delfgaauw mijn eerste professionele theaterproductie. Deze plek is voor mij dus erg belangrijk en daarom vond ik het een mooi symbool om de boekpresentatie daar te houden. 

TROUWAMBTENAAR Sinds kort ben ik ook trouwambtenaar. Dat is een doel dat ik mezelf ooit heb gesteld, omdat het me mooi leek om zo alle aspecten van mijn werk samen te laten komen. Hierbij mag ik ceremonies op maat maken. 

Ik ben erg ambitieus en stel elke keer weer nieuwe doelen. Na elke voorstelling ga ik naar huis en dan geef ik mezelf een cijfer. Ik ben erg perfectionistisch, maar dat is juist mijn kracht. Ik weet niet of ik die negen ooit ga halen, maar ik weet dat ik morgen alweer beter ben dan vandaag. 

RISICO’S Voor dit werk moet je risico’s durven nemen, als ik thuis ga zitten kom ik er niet. Dus probeer ik in de diepte te springen en vertrouw ik erop dat het altijd goed komt. 

Wanneer ik moet repeteren, neem ik mijn kindjes vaak mee naar het theater. Ik hoop hierin een voorbeeld voor ze te zijn en ze mee te geven dat je altijd je hart moet volgen.

MIJN STADJE Gorinchem is mijn stadje. Als ik na een klus in Amsterdam weer naar Gorinchem ga, heb ik altijd weer het gevoel thuis te komen. En omdat ik hier ben opgegroeid, ken ik hier veel mensen. Mijn favoriete plek is Jimmy’s in Hoog Dalem. Daar heb ik hele dagen gezeten om mijn eerste boek te schrijven.”

Afbeelding
advertentie
advertentie