Columnist Elles Sprenger tussen haar zonen
Columnist Elles Sprenger tussen haar zonen Chris Poldervaart

Columnist Elles Sprenger (39) uit Arkel: voetbalmoeder, mantelzorger én ADHD’er

29 april 2023 om 13:01 Mensen Tips van de redactie

ARKEL Dat je ene kind de droom najaagt om profvoetballer te worden, terwijl je andere zoon knokt tegen een ingewikkelde stofwisselingsziekte. Het is een verhaal op zich, maar toch heeft Elles Sprenger (39) veel meer te vertellen. Vanaf deze week neemt de inwoonster van Arkel daarom het woord, in haar eigen column ‘Elles Tegelijk’ in De Stad Gorinchem.nl. ,,Het leven hoeft niet perfect te zijn.”

door Alex Monster

Voetbalmoeder, mantelzorger, oma, zelfstandig onderneemster, patiënt, vriendin, vrijwilligster, ADHD’er én bijna veertiger. Het leven van Elles Sprenger in een woord of vijftien. Ze vliegt, eet -soms veel, soms weinig- en danst door het leven. Maar als ze vliegt, dan soms ook uit de bocht. En als ze danst, struikelt ze wel eens. ,,Ik onderneem van alles, maak veel fouten en ga die te lijf met een flinke dosis zelfspot. Waarom moet alles perfect zijn?”

DUIZENDEN KILOMETERS

Elles Sprenger. In een ver verleden was ze al eens sportverslaggever bij De Stad Gorinchem.nl. Je kent haar misschien ook wel van haar zoons Kyano (16) en Raily (13). De oudste voetbalt in de jeugd van De Graafschap én in Oranje onder de zeventien. ‘Help, mijn kind heeft een hobby. Oh nee, een plan’, schrijft Elles daarover in posts op social media. Kyano is het gewend om in een gastgezin te wonen. Eerst in België en nu in Doetinchem. Elles is moeder en zaakwaarnemer in één. Duizenden kilometers rijdt ze voor zijn voetbalcarrière. Ze kijkt, steunt, praat, financiert en onderzoekt. Alles voor je kind. Soms, als ze de voetbalkleren te laat heeft gewassen, gebruikt ze de kachel van haar auto als droger voor Kyano’s blauwwitte voetbalshirt. Zo gaan die dingen in het leven van Elles. Ze vertelt er honderduit over op social media. Daar heeft ze al een aardige achterban trouwens, met 3729 vrienden op Facebook, 1365 volgers op Instagram en 2440 connecties op LinkedIn.

ZELDZAME STOFWISSELINGSZIEKTE

Raily pusht zichzelf op heel andere vlakken. Hij heeft een zeldzame stofwisselingsziekte. In jargon: een mitochrondiële stofwisselingsziekte veroorzaakt door een GEN defect. 85 procent van de getroffenen haalt de achttien niet. ,,Maar een medicijn is dichtbij”, zegt Elles hoopvol. Ze vertelt over de dromen die Raily najaagt. Over het diploma dat hij wil halen op het Omnia College. Over een trampoline in de tuin. Misschien niet goed voor zijn spieren, maar wel voor de lach op zijn gezicht. ,,Liever een gelukkig kind dat korter leeft dan een ongelukkig kind dat ouder wordt.”

Grootmoeders zijn irritant. Ik ben zo’n oma die stiekem een chipje geeft als niemand kijkt

Maar Elles is meer. Neem Michel. Haar zoon van 23, die toch pas tien jaar in haar leven is. Hoe zit dat? Ze kreeg Michel cadeau in een vorige relatie. De puber van toen stal haar hart en ging niet meer weg. Ook niet toen de relatie stuk liep. Daarom mag Elles zich inmiddels schoonmoeder van Vera en oma van Yade noemen. ,,Grootmoeders zijn irritant. Ik ben zo’n oma die stiekem een chipje geeft als niemand kijkt.”

Tel daarbij op: verbroken relaties, ziekte (‘ik ben 28 keer geopereerd’) én een stacaravan in Aalst (‘daar speel ik op mijn 8 bit Nintendo’). Plus hard werken, soms in diezelfde stacaravan. Ze heeft een achtergrond in de bedrijfskunde en projectmanagement en werkt nu voor zichzelf als strategisch bedrijfsconsultant. Eerder was ze al kindertherapeut en sportmasseur. ,,Ik vind alles leuk! Zet mij in een supermarkt en ik ga de uitdaging aan. Ik ben nu bijvoorbeeld ook vrijwilliger bij Avres, waar ik gezinsondersteuning doe in combinatie met schuldhulpverlening.” En oh ja, ze staat al 21 jaar achter de bar bij voetbalvereniging Vuren. 

OOK REALIST

Elles staat positief in het leven, maar weet dat rozengeur en maneschijn voor de meeste mensen niet zijn weggelegd. Ze is ook realist. Met haar columns hoopt ze een blik van herkenning te krijgen of een woord van troost te bieden. Een lach te bezorgen of misschien wel een traan. ,,Ik vind het moeilijk om me kwetsbaar op te stellen, maar wil dat in mijn columns wel proberen. Ik ga zeker niet alleen schrijven over de leuke kanten van het leven. Het zou mooi zijn als mensen opener worden over de dingen die ze meemaken. Zo krijgen we meer begrip voor elkaar en krijgen we een ietsiepietsie betere wereld.”

Elles en wij (de redactie van De Stad Gorinchem.nl) vinden het leuk als je haar laat weten wat je van de columns vindt. Je kunt haar schrijven via info@elliebellies.nl of een reactie achterlaten op een van haar social kanalen.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie