Menstruatieproducten bij de Speelgoedbank
Menstruatieproducten bij de Speelgoedbank Hannie Visser-Kieboom

Afgiftepunten voor gratis menstruatieproducten in buurthuizen in Gorinchem

2 juni 2023 om 15:33 Mensen

GORINCHEM Volgens onderzoek door het Armoedefonds hebben in Gorinchem ca.925 vrouwen en meisjes te weinig geld om menstruatieproducten te kopen. In september 2022 sprak de gemeenteraad in een motie uit dat ze deze producten gratis wil verstrekken.

Nog niet alle 925 vrouwen en meisjes maken gebruik van de gratis producten die al op enkele plaatsen worden aangeboden, zoals bij de Speelgoedbank en de bibliotheek. Indien allen gebruik maken van de gratis producten worden de kosten geschat op 14.000 euro per jaar. Voorlopig stelt de gemeente de helft van dat bedrag beschikbaar vanuit het budget voor armoedebeleid.

Deze maand start de gemeente met het verstrekken van menstruatieproducten in onder andere enkele buurthuizen die bereid zijn uitgiftepunt te worden. Zo kan Gorinchem in heel de stad vrouwen en meisjes bereiken omdat de locaties laagdrempelig zijn en op fietsafstand. Het risico dat mensen die geen last hebben van menstruatie armoede de producten gratis meenemen, neemt de gemeente voor lief. Ze vindt het belangrijker om de schaamte te doorbreken om gebruik te maken van de regeling. Na een jaar evalueert de gemeente het gebruik, indien nodig wordt de regeling verlengd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie