Bariton Sietse van Wijgerden met pianist Andrew Clark in de kerk in Heusden
Bariton Sietse van Wijgerden met pianist Andrew Clark in de kerk in Heusden PIEN BOELEN

Van Wijgerden blij met nieuw concertseizoen

18 september 2021 om 10:39 Muziek

SLEEUWIJK In de Hervormde kerk wordt vrijdag 24 september een bijzonder en afwisselend concert gegeven door de Engelse pianist Andres Clark en bariton Sietse van Wijgerden uit Werkendam. Vooral musicus Van Wijgerden verheugt zich op een nieuw concertseizoen na een lange stop vanwege corona.

,,Het begon in maart vorig jaar met de Mattheus Passion die niet door kon gaan, Dat leek even prettig omdat de organisatie altijd heel veel van je vergt, al dat gedoe valt dan even weg. We hebben weleens meegemaakt dat vijf dagen voor de uitvoering een solozanger afbelde, dat soort gedoe geeft altijd veel stress. Maar al snel heb je alles liever dan dat de concerten stilliggen, als musicus wil je dolgraag weer aan de bak. Ook mijn muzieklessen konden niet doorgaan. Sommige individuele lessen deed ik online, maar dat vind ik helemaal niks. Je ziet niet goed wat iemand doet en ook klinkt het niet goed, maar sommige cursisten wilden toch graag les. Ook alle koren hebben stilgelegen, dat is echt desastreus”, zo vertelt Van Wijgerden die in zijn eigen muziekpraktijk naast orgel- en pianoles ook zangles geeft. Verder is hij organist op het kerkorgel in de Hervormde kerk in Sleeuwijk. Zelf heeft hij tijdens de corona pandemie het zingen weer meer opgepakt. ,,Liederen zingen vergt veel meer inspanning en concentratie. Daar moet je echt met je hoofd bij zijn en je moet zorgen dat je je tekst niet kwijt raakt. Toch vind ik zingen het meest boeiend, juist omdat het meer van je vraagt.” Om zich te blijven bekwamen in de zang volgt hij binnenkort een masterclass zang

STRENG Inmiddels heeft Van Wijgerden al weer enkele concerten gegeven, zo trad hij vier maal op tijdens het Art Festival in Heusden. ,,We hebben tijdens de coronatijd nog wel wat concertjes kunnen geven met een programma van zo’n dertig minuten. Dan kun je twee keer optreden met een zelfde programma. Alleen niet in de gemeente Altena, daar waren ze zo streng. Maar ook al doe je vier keer een zelfde programma, ieder concert is weer anders. Dat komt ook door ander publiek, soms voel je de energie stromen door het publiek, soms is het afstandelijker. Je hebt ook publiek dat helemaal opgaat in de muziek en dat zie je dan aan de mimiek”. Zijn samenwerking met Andrew Clark dateert al van enkele jaren geleden, ze ontmoeten elkaar bij toeval, maar muzikaal klikte het tussen hen. ,,We werken veel samen met andere zangers en weten elkaar te motiveren. Het is geen statische samenwerking, we doen het een keer of tien per jaar.”

Je hebt ook publiek dat helemaal opgaat in de muziek en dat zie je dan aan de mimiek

PIANOSOLO Het programma dan Van Wijgerden en Clark spelen in de Hervormde kerk in Sleeuwijk is deels hetzelfde als in Heusden. ,,Het orgel in Sleeuwijk is net gerestaureerd en klinkt nu veel beter. Onder de noemer ‘Connecting Concerts’ willen we vooral contact maken met het publiek en bij hen de interesse in muziek aan te wakkeren door uitleg te geven over de muziekstukken”. Ook speelt hij samen met Andrew Clark vierhandig pianowerk van Fauré. Aangevuld met muziek van Vaughan Williams, Hahn en Finzi. Maar ook een pianosolo van Poulenc is te horen tijdens het concert. In de liederen hoor je de sfeer van rond 1900, met Franse en Engelse werken. De sfeer van het chanson is te horen in het werk van Hahn. In ‘Les Berceaux’ van Fauré hoor je over de vissers die aan de horizon verdwijnen en de moeders met hun kindjes op de arm achterlaten... In de beroemde ‘Songs of Travel’ van Vaughan Williams gaat het over de zwerver die ver van de wereld wil zijn, hij wil zelfs geen vriend, hij wil alleen zijn.

IMPROVISATIE Met zijn ‘Connecting Concert’ biedt Sietse van Wijgerden zijn publiek weer iets bijzonders; op 30 oktober is het volgende ‘Connecting Concert’ in Sleeuwijk met weer andere muzieknummers. Op 15 oktober speelt hij in Vianen een concert gewijd aan Bach met vooral veel improvisaties met een klein orkest. Ook werkt hij regelmatig met projectkoren, zoals het Cantus kamerkoor uit Sleeuwijk. Het concert op 24 september in Sleeuwijk begint om 20.00 uur en kaartjes kosten 7.50 euro; tot 18 jaar is de toegang gratis.

Sietse van Wijgerden is een veelzijdig musicus die zingt, dirigeert en orgel- en pianolessen geeft
Sietse van Wijgerden speelt vierhandig samen met Andrew Clark
advertentie
advertentie