Nico Blom
Nico Blom Johannes van Camp

Marktconcerten in de Grote Kerk te Gorinchem op maandagmorgen in de maanden juli en augustus

12 juli 2022 om 14:37 Muziek

GORINCHEM Op maandagmorgen 18 juli opent organist Nico Blom de serie van vier marktconcerten in de Grote Kerk te Gorinchem. Het adres van de kerk is Groenmarkt 7. De concerten duren een half uur en beginnen om 11:30 uur. Toegang vrij. Collecte na afloop. 

Naast Nico werkt ook de titularis en stadsorganist van de Grote Kerk Arjan Versluis mee aan deze serie. Nico is hoofdorganist van het orgel in de Johanneskerk en 2de organist van het orgel in de Grote Kerk.

Nico verzorgt ook het tweede concert in de serie op maandagmorgen 25 juli. Arjan Versluis verzorgt het derde en vierde concert respectievelijk op maandagmorgen 1 en 8 augustus.

Arjan en Nico laten de diverse klankkleuren en mogelijkheden van het orgel zo goed mogelijk horen met afwisselende orgelliteratuur en improvisaties.

Allereerst speelt Nico op 18 juli twee werken in première van de Gorcumse organist Nico Dekker (1918 – 1999). Als eerste een Andante. Maar het tweede stuk is nog interessanter. Het heet ”Meditatie mei 1940”. Dit orgelwerk is vermoedelijk ook rond deze dagen geschreven. Dat betekent dus dat dit stuk is gecomponeerd rondom de dagen van de Duitse inval in Nederland op 10 mei 1940. Je hoort in de opening de dreiging in de muziek: bombastische akkoorden, soms zeer dissonant voor die tijd. Na een tweemaal terugkerende rustige hymne laait de onrust weer op. Om vervolgens te eindigen met imposante slotakkoorden. Kortom, indrukwekkende muziek.

Verder worden er werken van Fauré, Mendelssohn en Pachelbell gespeeld.

Op 25 juli worden er werken gespeeld van Bach, Mendelssohn, de Jong en Penfield. Ook speelt Nico voor de tweede keer een première door een werk van zijn broer Henny Blom voor het eerst uit te voeren.

Arjan Versluis achter het kerkorgel in de Grote kerk, het is gebouwd in 1853
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie