Burgemeester Reinie Melissant met Cor de Pater
Burgemeester Reinie Melissant met Cor de Pater Cor van Gilst

Al vijftig jaar geniet Gorinchem van Jazz Hall ‘72

7 oktober 2022 om 11:16 Muziek

GORINCHEM Jazz Hall ’72, de Gorcumse jazzclub, organiseerde tal van concerten. Het vijftigjarig bestaan werd zondag 2 oktober gevierd met een jubileumconcert in het gebouw van SVW aan de Kleine Schelluinsekade.

door Lex van Steenis

Cor de Pater, waarnemend voorzitter van Jazz Hall ’72, vertelt over het ontstaan van de jazzclub. ,,Eind jaren zestig vonden jazzfanaten elkaar in het restaurant van Cees van Leeuwen op de bovenste etage van de Torenflat aan de Koningin Wilhelminalaan. Goed biertje, goede hap, maar vooral goede muziek. Op 18 februari 1972 werden in de bovenzaal van de van Rappardhal Gorinchemse jazzliefhebbers begroet door de orkesten ‘The Swing Unit’ onder leiding van Gijs Brouwer en ‘The Paradise Jazz Band’ onder leiding van Maarten Kamphuis. Onder de naam Jazz Hall ’72, een vondst van Maarten Kamphuis, meldden een groot aantal leden zich bij het eerste clubbestuur.”

HOOGTEPUNTEN Cor benoemt enthousiast de hoogtepunten van de jazzclub. ,,Er zijn vele concerten in die vijftig jaar geweest die je als hoogtepunt zou kunnen aanwijzen. Belangrijker zijn de mensen die het mogelijk hebben gemaakt dat de stichting het vijftig jaar heeft volgehouden, zowel de vele bestuursleden als zeker ook de medewerkers. Zij zijn daar heel belangrijk in. Namen noemen zou een waslijst opleveren, maar voor twee zou ik een uitzondering willen maken. De eerste is Siem van de Anker, die 42 jaar het gezicht van jazz in Gorcum is geweest. Daarnaast Henk van Hoogdalem die 29 jaar een bestuursfunctie heeft vervuld. Beiden zijn onderscheiden met de Jazz Hall - Jazz Award.”

BEZOEK BURGEMEESTER Burgemeester Reinie Melissant was aanwezig bij het jubileumconcert. ,,Na een korte toespraak overhandigde de burgemeester namens de gemeente Gorinchem een cheque van vijfhonderd euro, een gift die door het bestuur van Jazz Hall ’72 bijzonder werd gewaardeerd.”

,,Het jubileumconcert werd verzorgd door Three Wise Men, een internationaal jazz trio. Zij gaven een concert van hoog muzikaal niveau. Donateurs waren gratis welkom. Zonder de steun van onze donateurs hadden wij het geen vijftig jaar vol kunnen houden. Wij hopen nog een aantal jaren te kunnen doorgaan, waarbij we ook graag nieuwe gezichten zouden willen begroeten.”

advertentie
advertentie