Afbeelding
Mirjam de Swart

'Er zit bij mij geen stekker onnodig in het stopcontact'

1 oktober 2019 om 11:46 Natuur en milieu Duurzaam Gorinchem

GORINCHEM ,,Voor een liberaal, rechts van het midden denkend persoon leef ik volgens mij best duurzaam." Aan het woord is Renate van Maaren van Fractie van Maaren. Duurzaamheid wekt bij haar dubbele gevoelens op. ,,Ik vind het klimaatakkoord zoals het er nu ligt veel te ver doorgetrokken." Toch maakt ze in haar leven heel wat duurzame keuzes.

door Mirjam de Swart

,,Ik ben gek op autorijden. Ik houd bijvoorbeeld ontzettend van de Formule 1. Dat is natuurlijk helemaal niet duurzaam, maar zelf rijd ik nooit harder dan 100 kilometer per uur. Dat is ten eerste veel relaxter en veiliger rijden, maar het is ook nog eens veel beter voor het milieu. Daarbij komt dat ik zo veel minder benzine verbruik. Het is dus ook nog eens heel fijn voor mijn portemonnee."

En zo heeft Renate meer trucjes die goed zijn voor het milieu èn een aangename uitwerking hebben op haar huishoudboekje. ,,Ik haal altijd overal de stekkers van uit het stopcontact. Het koffie-apparaat, de waterkoker, mijn laptop. Er is geen apparaat hier in huis waarvan ik de stekker onnodig in het stopcontact laat zitten."

,,Ik reis graag en ik koop graag kleding. Ik geef toe dat beide absoluut niet goed voor het milieu is, maar ik geef daar dan wel weer een draai aan. Kleding die ik niet meer draag, gooi ik nooit zomaar weg, maar doneer ik aan Dress for Success. "

Die kleding koopt Renate overigens niet bij grote ketens die bekend staan om hun lage prijzen.,,Ik wil niet zeggen dat het niet goed is en misschien is het ook nog wel hartstikke duurzaam. Maar ik weet het gewoon niet zeker. Ik vind het fijner om kleding te kopen waarvan ik weet dat de kwaliteit goed is en waar ik jaren mee vooruit kan."

Ook bij het boodschappen doen, let Renate op waar ze haar geld aan uit geeft. ,,Als een komkommer in plastic verpakt is, koop ik hem niet. Ik probeer ook minder vlees te eten en koop geen magnetronmaaltijden. Verder doe ik maatwerkinkopen. Hierdoor heb ik nooit te weinig in huis, maar ik houd ook zelden iets over. Hier gebruik ik een app voor. Dat was in het begin even wennen, maar inmiddels weet ik niet beter en gaat het hartstikke goed."

Ook koopt Renate sinds enige tijd een stuk minder flessen Spa rood. Ik heb zo'n apparaat aangeschaft waarmee je zelf de 'prik' aan je drinken kunt toevoegen. Ik maak nu mijn eigen spawater. Hierdoor koop ik echt veel minder flessen in de winkel."

Vol enthousiasme ratelt Renate door over haar duurzame keuzes. ,,Ik mag van mezelf niet langer dan twee minuten douchen en ik pak eerder een dekentje dan dat ik de verwarming hoger zet. En in mijn huis geen airco of ventilators die de hele dag stroom verbruiken. Gewoon overdag ramen en deuren dichthouden en 's avonds alles tegen elkaar open zetten. Dan waait het heerlijk door."

Toch is er wel iets waar Renate zich behoorlijk aan kan ergeren als het gaat om duurzaamheid. Niet alleen het klimaatakkoord vindt zij te ingrijpend ze hekelt het 'gepropagandeer' van de elektrische auto. ,,We hebben nog geen idee wat we met die elektrische auto's straks achterlaten op aarde. Wat gaat er straks gebeuren met al die batterijen? Persoonlijk zie ik meer in de ontwikkeling van auto's die op waterstof kunnen rijden dan dat we nog meer in de ontwikkeling van elektrische auto's stoppen."

In deze rubriek passeren allerhande artikelen over duurzaamheid de revue. Steeds meer mensen zetten een duurzaam leven hoog boven aan hun prioriteitenlijstje. En ook bedrijven maken steeds meer werk van duurzaamheid. Hoe duurzaam ben jij? Vind je het leuk om hier over te vertellen? Stuur dan een mail naar stad.gorinchem@bdu.nl
advertentie
advertentie