Afbeelding
Mirjam de Swart

'Helemaal geen ecologische voetafdruk achterlaten is onmogelijk'

17 september 2019 om 11:30 Natuur en milieu Duurzaam Gorinchem

GORINCHEM ,,Regenwater gebruiken ze om de wc mee door te spoelen, zonnepanelen op het dak zorgen voor elektriciteit en als er iets kapot is proberen ze het eerst zelf te maken voordat er iets nieuws wordt aangeschaft." Marjo en Hans Molengraaf leven behoorlijk duurzaam. ,,Sommige dingen doen wij al zo lang dat het niet eens meer voelt als duurzaam consumeren."

Marjo en haar man wonen in een typische jaren 30 woning in de Haarwijk. In de loop der tijd is de woning van onder tot boven aangepakt. ,,Als we niks hadden gedaan had ons huis nu energielabel Z", grapt Marjo Molengraaf. ,,Wij hebben stap voor stap ons huis steeds duurzamer gemaakt. Het begon met dubbel glas. Pure noodzaak ook, want bij een beetje wind, waaide het ook in huis." De vloer werd geïsoleerd, evenals de spouwmuren. Ook kwamen er zonnepanelen op het dak en twee ingegraven tanks in de tuin vangen het regenwater op. ,,Sommige mensen denken dat we ook douchen met dat regenwater, maar zo erg is het niet hoor. Ik vind het zonde om schoon drinkwater te gebruiken voor zaken als de wc doorspoelen, de auto wassen of de tuin sproeien. En daar gebruiken we nu dus dat regenwater voor", legt Marjo uit. 

Marjo en Hans verbruiken, onder andere dankzij de zonnepanelen, nauwelijks elektriciteit. ,,Dat is goed voor de planeet, maar natuurlijk ook heel fijn voor je portemonnee." Ook het gasverbruik bij de familie Molengraaf is bijzonder laag. ,,Wij hebben geen CV, maar maken gebruik van gevelkachels. Dat klinkt misschien ouderwets, maar het is dus hartstikke duurzaam. Onze gasrekening is echt minimaal. Helemaal van het gas af gaan, is wel iets waar we over nadenken, maar we wachten even de plannen van de gemeente af. Die zijn nu in de Gildenwijk de mogelijkheden aan het onderzoeken en ik heb begrepen dat de Haarwijk daarna aan de beurt is." 

ECOLOGISCHE VOETAFDRUK De voetafdruk (ook wel mondiale of ecologische voetafdruk genoemd) is de ruimte die we per persoon innemen op aarde. Deze ruimte wordt berekend op basis van jouw levensstijl. Alles wat je consumeert kost namelijk ruimte. Eten en drinken neemt bijvoorbeeld ruimte in beslag, omdat het verbouwd en vervoerd moet worden. Maar ook papiergebruik (denk aan bomenkap) en energieverbruik (CO2 uitstoot) kosten veel ruimte. (Bron: Voetafdruk.nl)

,,Helemaal geen ecologische voetafdruk achterlaten is onmogelijk, denk ik, maar we doen in ieder geval ons best om zo duurzaam mogelijk te leven." Toch zijn er volgens Marjo ook bij hen in huis wel wat verbeterpuntjes op te noemen. ,,Het plasticverbruik kan echt nog wel omlaag. Ik schrik me iedere keer weer rot als ik zie wat er aan plastic in de PMD-container verdwijnt. We houden het al in de gaten door zelf broodzakken mee te nemen naar de bakker bijvoorbeeld. En je groente en fruit kun je beter in de Turkse winkel kopen, daar wordt minder groente en fruit verkocht dat is verpakt in plastic."

Het is voor Marjo en Hans echt een sport geworden om zo duurzaam mogelijk te leven. ,,Alhoewel, ik ben ik nog wel iets fanatieker dan Hans. Dan bedenk ik weer iets en dan zie ik Hans al denken. Maar vaak komt hij er toch op terug, dan heeft ie toch weer iets bedacht zodat mijn idee uitgevoerd kan worden", lacht Marjo. ,,We houden elkaar zo mooi in evenwicht. Uiteindelijk willen we een zo kleine mogelijke ecologische voetafdruk achterlaten. Een bijkomend voordeel is dat de meeste aanpassingen ons uiteindelijk geld opleveren. En ook niet onbelangrijk: ons huis is een stuk comfortabeler geworden door al die aanpassingen."

In deze rubriek passeren allerhande artikelen over duurzaamheid de revue. Steeds meer mensen zetten een duurzaam leven hoog boven aan hun prioriteitenlijstje. En ook bedrijven maken steeds meer werk van duurzaamheid. Hoe duurzaam ben jij? Vind je het leuk om hier over te vertellen? Stuur dan een mail naar stad.gorinchem@bdu.nl
Afbeelding
advertentie
advertentie