Harry Stegeman, auteur
Harry Stegeman, auteur Harry Stegeman

Lopen langs de Linge

12 januari 2020 om 08:19 Natuur en milieu

GORINCHEM Harry Stegeman (73) is bewegingswetenschapper en wandelliefhebber. Na zijn pensioen heeft hij zijn hobby's gecombineerd met zijn fascinatie voor het rivierenlandschap. Na zijn eerste succes, een 300 pagina's tellend boek over de Nederrijn, verscheen onlangs een boek over de Linge van zijn hand: Lopen langs de Linge. Daarvoor wandelde hij in etappes een jaar rond langs de complete 108 kilometer lange rivier.

door Neeltje van Triest

De Linge is een opmerkelijke rivier die aarzelend begint bij Doornenburg en stoer en stevig uitkomt in de Gorcumse Lingehaven, om daar via de sluizen op te gaan in de Boven-Merwede.

Harry: ,,Dat is de officiële lezing en daar heb ik me ook aan gehouden. Het Kanaal van Steenenhoek wordt ook wel gezien als afwatering van de Linge en dat loopt langs Hardinxveld naar de Merwede. Dat stuk heb ik niet meegenomen. Er was al heel veel te schrijven over de Linge tot in Gorinchem en je moet keuzes maken. Het complete boek is uiteindelijk 216 pagina's dik geworden.''

NIEUWSGIERIGHEID De auteur schrijft onder andere wel over het historisch erfgoed in Gorinchem van de voormalige suikerbietenfabriek Jäger, Ravenswaay & Co. en over de historie van het staalconstructiebedrijf De Vries Robbé & Co, waarvan hij de overblijfselen tijdens een van zijn wandelingen heeft bekeken. Dit historisch erfgoed prikkelde zijn nieuwsgierigheid, omdat in bijvoorbeeld Geldermalsen niets meer over is van vroegere industriële activiteiten langs de Linge.

Harry: ,,Ik ben anderhalf jaar lang intensief met dit boek bezig geweest. Iedere ochtend schrijven en uitzoeken en in de middag kijken en wandelen. Elke keer liep ik langs een deel van de rivier. Het Lingelandschap is heel divers. Jacob Jan Cremer, een geschiedschrijver van lang geleden, karakteriseerde de Linge als een 'onneuzel schoap van 'en ding'. Een brochure van de ANWB sprak een dikke eeuw later over een 'lusthof'. Laten we het er maar op houden dat de waarheid in het midden ligt. De Linge is mooi, kent een rijke historie en is overal het bekijken waard.''

INSPIREREN OM TE GAAN LOPEN Zijn drijfveren om het boek Lopen langs de Linge uit te geven zijn net zo uiteenlopend als de rivier zelf. Enerzijds houden Harry en zijn vrouw veel van bewegen, het landschap en het buiten zijn. Anderzijds wil de voormalige bewegingswetenschapper met zijn boek lezers inspireren om ook lekker te gaan lopen en in ieder jaargetijde de natuur in de nabije omgeving te verkennen.

Harry: ,,Ik liep op een koude winterdag door een deel van het Linge-gebied tussen Beesd en Leerdam. Ik vond het daar fantastisch. In de zomer zou ik het heel anders beschrijven. Maar je hoeft niet te wachten op zomer of mooi weer om er op uit te trekken. Ook nu is het genieten en zie je weer hele andere dingen.''

Zijn boeiende ontdekkingstochten voeren door oude landgoederen, een landschapspark in wording, langs verdedigingslinies en plekken die herinneren aan lang voorbije en meer recente oorlogen, door natuurgebieden, over boerenland en langs vestingstadjes en dijkdorpjes.

Lopen langs de Linge is een biografie van de Linge, die uitnodigt om de streek zelf te ontdekken. Niet alleen wandelend, het kan ook op de fiets.

Lopen langs de Linge is uitgegeven door KNNV Uitgeverij en onder andere verkrijgbaar bij boekhandel De Boekenkist in Gorinchem.

Het laatste stukje Linge
De Linge dwars door Gorinchem
Afbeelding
advertentie
advertentie