Afbeelding
BDUmedia

Metamorfose voor terrein achter Gorcumse raadszaal

19 januari 2020 om 08:22 Natuur en milieu

GORINCHEM Meer groen, mogelijkheden om sportief bezig te zijn en een bijenhotel. Dit zijn de nieuwe elementen van het terrein achter de raadszaal in Gorinchem. Nu bestaat dit gebied nog vooral uit straatstenen en enkele sierheesters die hun beste tijd hebben gehad. De plannen moeten eind 2020 gerealiseerd zijn. Kosten: 100.000 euro. 

De gemeente wil met deze plannen het achterterrein verduurzamen. ,,Op deze wijze geven wij als gemeente het goede voorbeeld op het gebied van duurzaamheid en mobiliteit", schrijft het college in een informatiebrief aan de Gorcumse gemeenteraad.  Naast het groener maken van het achterterrein wordt er ook geïnvesteerd in meer parkeerplaatsen (en laadpalen) voor elektrische auto's en bergingen voor elektrische fietsen en scooters. 

Door de nieuwe plannen verminderen het aantal vierkante meters verhardingen drastisch en dit past helemaal bij het gedachtegoed van operatie Steenbreek, een initiatief dat ook door de gemeente Gorinchem wordt ondersteund. Door de herinrichting ontstaat er een plek waar het plezierig vertoeven is. Ook komen er diverse zitelementen in de tuin te staan. Voor de sportieve ambtenaar komen er tevens elementen met een sportief karakter in de achtertuin van het stadhuis. 

In de nieuwe fietsenberging kunnen met name elektrische fietsen veilig worden gestald. Voor motoren en scooters komt er een overkapping. On de fietsenberging te kunnen realiseren vervallen er wel zeven parkeerplaatsen, maar volgens de gemeente blijven er ruim voldoende parkeerplaatsen over voor de gebruikers. Achter het stadhuis komen tevens vijf laadpalen met in totaal tien oplaadpunten voor elektrische auto's. 

De totale kosten worden geraamd op 100.000 euro. Ongeveer twee derde van dit bedrag is gereserveerd voor het herinrichten en realiseren van de fietsenstalling en overkapping. De overige 30.000 euro gaat naar de ontwikkeling van de 'achtertuin'. Het plaatsen van de oplaadpalen gaat de gemeente 15.000 euro kosten, maar dit wordt gefinancierd vanuit een ander potje, namelijk vanuit het duurzaamheidsbeleid. 

advertentie
advertentie