Hans van den Brule kijkt toe terwijl een van de monteurs werkt aan een auto van reinigingsdienst Waardlanden.
Hans van den Brule kijkt toe terwijl een van de monteurs werkt aan een auto van reinigingsdienst Waardlanden. Mirjam de Swart

'Er wordt nog veel te weinig afval gescheiden'

Natuur en milieu Duurzaam Gorinchem

GORINCHEM Er is nog veel werk te verzetten als het gaat om het scheiden van afval door consumenten, vertelt Hans Van den Brule, directeur Reinigingsdienst Waardlanden.

,,Er wordt nog veel te weinig afval gescheiden. De overheid wil dat Nederland in 2050 een volledig circulaire economie heeft. Een economie zonder afval. In Gorinchem wordt er nu nog 200 kilo afval per Gorcumer per jaar weggegooid; 200 kilo kilo afval per Gorcumer per jaar dat niet wordt hergebruikt."

Om die cultuurverandering voor elkaar te krijgen worden consumenten op verschillende manier overtuigd van het nut van afval scheiden. ,,Het principe van 'de vervuiler betaalt' is eigenlijk het meest eerlijke. Maar dat principe kennen we hier in Gorinchem nog niet. Of je nu je best doet of niet, iedereen betaalt even veel. Dat is eigenlijk vreemd. Het is eerlijker als je betaalt voor wat je doet. We betalen tenslotte ook gas en stroom naar verbruik." Het is aan de gemeenten of dat gaat veranderen, maar de kans bestaat dat er ook hier gekozen gaat worden voor het 'de vervuiler betaalt' principe. ,,In andere (omliggende) gemeentes is dat principe succesvol gebleken." 

MEER WETEN? Lees het volledige premium interview met Hans van den Brule hier

advertentie