Afbeelding
Arie Jan van Termeij

Kwakende kikkers op beeld vastgelegd

26 mei 2020 om 16:36 Natuur en milieu

H'VELD-G'DAM In deze tijd van het jaar is het vooral 's avonds een gekwaak van jewelste in de sloten in de Alblasserwaard. Lezer Arie Jan van Termeij heeft de oorzaak hiervan mooi vastgelegd op beeld. De bastaardkikker is sterk aan water gebonden. Toch worden ze regelmatig aan land gezien. Vooral na regenweer jagen ze op het land, maar steeds in de nabijheid van water. Bastaardkikkers zijn uitgesproken zonnekloppers en mijden beschaduwde locaties.

Volwassen bastaardkikkers trekken doorgaans pas tussen midden april en de eerste helft van juli naar het water om te paren. Mannetjes verzamelen zich dan in luidruchtige paarkoren waarbij met behulp van de kwaakblazen een grote variatie aan geluiden wordt geproduceerd. ’s Avonds en in de vroege nacht kwaken bastaardkikkers het meest. Hoe hoger de temperatuur, hoe groter de roepactiviteit.

Tijdens de paring, waarbij het mannetje zijn partner onder de oksels omklemt, produceert elk wijfje een eiklomp die tot 10.000 eitjes bevat. Vaak zet een wijfje meerdere eiklompen af. De eitjes worden net onder het wateroppervlak afgezet, vaak tussen een goed ontwikkelde watervegetatie. Na 1 tot 2 weken komen de eitjes uit. In de paartijd zijn bastaardkikkers vooral aan het wateroppervlak te vinden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie