Beeld uit het promotiefilmpje 'Van puist naar parel'
Beeld uit het promotiefilmpje 'Van puist naar parel' Stichting Behoud Erfgoed De Vries Robbe

Bibliotheek en HBO Campus zijn welkom op Linge II Zuid

11 maart 2021 om 18:59 Nieuwbouw

GORINCHEM Een bibliotheek, een HBO campus, een kunstpark vol beelden van het Symposion en een theehuis aan de Linge. De plannenmakers van het plan ‘Van puist naar parel’ om Linge II Zuid om te vormen tot dè culturele hotspot van de stad zien alleen maar kansen voor het verpauperde gebied.

Woensdagavond presenteerde Roy Grunewald en John Stoop het plan in theater Peeriscoop. Het plan is ontwikkeld samen met studenten van de TU Delft en de Hoge School Amsterdam en draait om behoud van het erfgoed van de vroegere Vries Robbé. ,,Gorcum groeit en er is maar één plek bij het centrum waar nog uitbreiding mogelijk is. We kunnen het gebied volbouwen met stadvilla’s, maar wij zien de potentie van het gebied”, zo vertelt Grunewald. Als voorbeelden van elders worden Strijp S in Eindhoven, de Noordkade in Veghel en de Spoorzone in Tilburg genoemd. Kernwaarden voor het gebied zijn zingeving, verbinding, ontplooiing en educatie. In het plan is ook een parkeergarage opgenomen, maar de Spijksepoort biedt eveneens kansen voor parkeren. Wel moet dan een betere voetgangersontsluiting worden aangelegd.

HBO CAMPUS In het gebied is ruimte voor het Theater aan de Linge. In een eerder plan van John Stoop was het theater nog omgedoopt tot ‘de Nieuwste Doelen’, maar deze avond neemt hij daar afstand van. ,,We moeten niet alle dingen op één hoop gooien, dat is niet ons ding meer”. Het theater kan mogelijk ingericht worden als collegezaal voor de nieuwe HBO campus. De studenten hebben ook baat bij werkplekken en ruimte voor startups. Grunewald noemt nadrukkelijk ook de bibliotheek. Het college heeft besloten het huidige bibliotheekpand aan de Groenmarkt te verkopen en heeft de bibliotheek gevraagd een nieuwe visie op herhuisvesting en dienstverlening te schrijven.


SLAPEND GELD Grote vraag bij alle plannen is wie de herontwikkeling van het gebied gaat betalen. Grunewald gooide een balletje op door de opbrengst van de verkoop van de bibliotheek en op termijn de Nieuwe Doelen in te zetten voor het plan dat ten goede komt aan de hele stad. ,,Er is veel slapend geld en er is durf, moed en politieke wil nodig om het plan uit te voeren. In de raadzaal hangt nog altijd de spreuk ‘Sterken brengen sterken voort’.” In de huidige Nieuwe Doelen kunnen misschien in de toekomst wel woningen worden gebouwd, zo suggereerde Grunewald. 

WONINGBOUW John Stoop van Stichting Behoud Erfgoed De Vries Robbe hield het publiek dat meeluisterde voor dat hij al eens eerder zo’n gedurfd plan heeft uitgevoerd met de verplaatsing van het monumentale schaftlokaal naar Linge II Zuid. Stoop ziet ook kansen voor een kunstpark met beelden van het Symposion langs de Linge, zo is hij bezig met restauratie van het beeld ‘Groei en Stuwkracht’ van John Grosman. Woningbouw vinden de plannenmakers niet echt een optie voor het gebied omdat die afbreuk zou doen aan de locatie die onderdeel vormt van Unesco Werelderfgoed. Aan de andere zijde van de Lingeoever, langs de Arkelsedijk zijn al wel concretere woningbouwplannen.

De gemeenteraad werkt thans aan kaders voor de herontwikkeling van het gebied. Deze kaders worden straks door het Rijksvastgoedbedrijf aangeboden aan potentiële kopers van het terrein. Op 15 april vergadert de raad verder over de toekomst van Linge II Zuid.

advertentie
advertentie