Afbeelding
FERRY VERHEIJ

400 scholieren bij schoolvoorstellingen IFFG in bioscoop VUE

4 november 2019 om 09:25 Onderwijs

GORINCHEM Afgelopen vrijdagochtend 1 november gingen circa 400 scholieren naar de film tijdens de schoolvoorstellingen van het Internationaal Film Festival Gorinchem (IFFG). Met deze vertoningen trapte de organisatie De Maand van Respect af, een maand waarin de Gemeente Gorinchem en haar partners aandacht besteden aan respect, tolerantie en democratie in de samenleving. Het IFFG programmeert naast het jaarlijkse festival in april het jaarrond meerdere vertoningen, zo ook voor scholieren. De drie zalen van bioscoop Vue zaten bomvol enthousiaste kinderen en pubers. Na afloop van de films was er, zoals gewoonlijk bij IFFG, een verdiepend nagesprek.

Op het doek verscheen voor het voortgezet onderwijs de film 'Vechtmeisje', over de 12-jarige Bo die met haar moeder en broer verhuist naar een Amsterdamse buitenwijk. Daar blijkt zij op de kickboks-club en natuurtalent te zijn en daarom mag ze al snel meedoen aan de Nederlandse kampioenschappen. Maar door de scheiding van haar ouders is ze veel afgeleid. Een verhaal waarin veel middelbare scholieren zich konden herkennen. Na afloop ging de Gorcumse Rick Roos, cameraman en filmmaker van beroep, samen met de scholieren dieper in op de onderwerpen van de film.

In de twee andere zalen draaide de film 'Binti' tijdens het debuut van de voorstellingen voor primair onderwijs. De film vertelt het verhaal van de 12-jarige Binti die ervan droomt om bekende vlogger te worden, maar op een dag moet ze met haar vader vluchten voor de politie omdat er gedreigd wordt dat ze het land uit gezet worden. Er gingen veel vingers de lucht in tijdens het nagesprek met regisseuse Frederike Migom, die speciaal vanuit Brussel naar hartje Gorinchem was gekomen. De scholieren stelden vragen over het maken van een film, maar ook over de politieke boodschap in het verhaal.

Het was een leuke en leerzame ochtend voor de leerlingen. De onderwerpen vanuit de film zullen verder besproken worden in de klas met het lesprogramma dat het IFFG aanbiedt. Ook tijdens het festival in april worden er verschillende schoolvoorstellingen geprogrammeerd. Houd voor updates van het programma de Facebookpagina en website www.iffg.nl in de gaten.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie